Juuria vai juurettomuutta?

Juuria vai juurettomuutta?

30.8.2017

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Juurevuutta vai juurettomuutta? Millaiset ovat juuresi, suomalainen, kysytään Kuopion Kuvataiteilijat ry Ars Liberan vuosinäyttelyssä Suonenjoen kellarigalleriassa ja Toripuistossa.

Virallisessa Suomi 100 -näyttelyssä on 22 taiteilijaa installaatioilla, ympäristötaiteella, videoteoksilla ja maalauksilla. Toripuiston puihin levittäytyvät Sanna Nissisen ja Maijariitta Karhulahden teokset. Emma Fältin toteuttama, live streamauksen kautta katsottava performanssi Loomprovisations nähdään 1.9. klo 11 alkaen Ars Liberan facebook-sivujen kautta. Jouni Airaksisen teos (kuvassa) ilmentää luontoa, joka kiinnittää hänet suomalaisuuteen.

Mistä juurten teema kertoo, koordinaattori Kirsi Pitkänen?

”Toisaalta luonnosta, toisaalta kulttuuriperinnöstä. Taide määrittää vahvasti kunkin kulttuurin merkitystä ja tekee sen näkyväksi. Nykytaiteilijat luovat nyt kulttuuriperintöä, jota pitäisi osata arvostaa jo taiteilijoiden eläessä.”

Miten teema löytyi?

”Olen pohtinut sitä kauan. Onko meillä kosketusta todellisiin juuriimme? Millainen muinainen verenperintö meissä vaikuttaa? Suomalaisuus lokeroidaan lyhyeen ajanjaksoon, emme osaa puhua sotia edeltävästä historiasta, ajasta toisen vallan alla. Entä onko itsenäisyyttä EU:n toimintaympäristössä? Meillä ei ole olemassa monituhatvuotista suomalaisuuden perinnettä, jota vaalittaisiin ja josta kerrottaisiin tarinoita tai ainakin kosketus siihen on hyvin heikko.”

Miten teemaa työstettiin taiteilijoiden kanssa?

”Kuljin taiteilijoiden työhuoneella kevään ja kesän aikana pohtimassa teemaa ja katsomassa ja keskustelemassa taiteilijoiden kanssa näyttelyyn tulevista teoksista. Jokainen tulee omista lähtökohdistaan mukaan.”

Missä ovat omat juuresi?

”Olen paljasjalkainen savolainen ja kuopiolainen: olen syntynyt ja kasvanut Kuopiossa kuten vanhempani ja isovanhempani. Silti koen olevani suomalaisena juureton. En tunne edes omaa sukuhistoriaani juuri isovanhempiani pitemmälle.”