Mikä on Tuomasmessu?

30.8.2017

Teksti: Kaija Vuorio

Kuvat: Tuija Hyttinen

Tuomasmessun peruselementtejä ovat vapaaehtoiset toteuttajat, monipuolinen, erikseen sovitettu musiikki ja monimuotoinen rukous. Tuomasmessukin noudattaa kirkkokäsikirjaa ja seuraa kirkkovuotta.

Nykyisin vapaaehtoisilla ja uudistuneella musiikilla on roolinsa myös sunnuntaiaamun perusmessussa. Tuomasmessu oli kuitenkin se tienraivaaja, josta saatiin kokemuksia jumalanpalveluksen uudistuksiin.

Ensimmäiset Tuomasmessut pidettiin Agricolan kirkossa Helsingissä vuonna 1988. Kun Kirkkopäivät olivat tulossa Kuopioon vuonna 1991, uutuus haluttiin mukaan Kirkkopäivien ohjelmaan. Niinpä sitä alettiin kokeilla syksyllä 1990 Alavan kirkossa.

Alavan kirkko täyttyi silloin ääriään myöten, sillä kokeilu osui ajanhermoon. Oppilaitostyössä toimineet nuoret pastorit Raimo Hakkarainen ja Raili Pursiainen olivat jo pitempään tunnistaneet, että opiskelijoiden mielikuvissa kirkon kynnys oli todella korkea.

”Tuntui hyvältä, kun saattoi täydestä sydämestä sanoa, että tulkaa Tuomasmessuun”, sanoo johtava oppilaitospastori Raimo Hakkarainen. Tuomasmessu kuuluu yhä hänen työalaansa.

”Tuomasmessussa haluttiin toteuttaa kirkon traditiosta löytyvää hengellistä syvyyttä, mutta ilmaista sitä tämän ajan musiikillisella ja sanallisella kielellä”.

Erityisesti Tuomasmessu antaa tilaa rukoukselle ja pyhän kohtaamiselle. Erillisille rukousalttareille voi mennä hiljentymään, kirjoittamaan rukouspyyntöjä tai pyytämään henkilökohtaista esirukousta. Inhimillinen kohtaaminen ja pyhä limittyvät, joten ero on melkoinen verrattuna pelkkään liturgisen kaavan lukemiseen.

”Kirkko rukoilee ja rukoukseen saa jokainen liittyä omalla tavallaan mukaan. Kirkon ja kristinuskon syvin olemus toteutuu, kun olemme rukouksessa toistemme ja Kristuksen palveltavina”.

Tuomasmessu ei ole kirkossa oma erillinen polkunsa eikä minkään herätysliikkeen foorumi, mutta toimii ekumenian hengessä ja yhdistää erilaisia hengellisiä perinteitä. Nimensä mukaisesti se on tarkoitettu niille, jotka etsivät, epäröivät ja kyselevät.

Tuomasmessu on rauhallinen, hiljainen ja eleetön.

”Ei mietitä, miten Kristuksen armo ja rakkaus koskettavat ja kohtaavat meitä, vaan eletään sitä yhteyttä”, Hakkarainen tiivistää.

Tuomasmessu on Alavan kirkossa joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina alkaen kello 18.

Syksyn 2017 Tuomasmessut

24.9. klo 18. Saarna pastori Imad Haddad, Jordanian ja Pyhän Maan ev.lut.kirkko. Musiikki Tuomasmuusikot. Luento 16.30: Mitä Kristuksen vapauttava evankeliumi merkitsee Pyhällä maalla.

29.10. klo 18. Saarna piispa Jari Jolkkonen. Musiikki Kuopion Nuorisokuoro. Luento 16.00: Luterilainen reformaatio tänään.

26.11. klo 18. Saarna piispa Matti Sihvonen. Musiikki Sibelius-Akatemian opiskelijat.

31.12. klo 20. Uudenvuoden messu

Messuun tarvitaan jatkuvasti uusia vapaaehtoisia eri tehtäviin. Voit ilmoittautua mukaan messun jälkeen iltateellä Tuomasmessupöydän henkilölle tai sähköpostilla: **@**.

Lisätietoja Tuomasmessusta saat www.facebook.com/KuopionTuomasmessu sekä Kuopion seurakuntiennettisivuilta hakusanalla Tuomasmessu