Appuun Agricola – Uskonpuhdistus Savossa

Appuun Agricola – Uskonpuhdistus Savossa

30.8.2017

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

Mitä tapahtuu, kun uskoa puhdistetaan savolaisessa
seurakunnassa? Kallaveteläiset tarttuivat draamaan.

Aktiivisessa Kallaveden seurakunnassa syntyy ideoita, joita lähdetään toteuttamaan määrätietoisesti ja innolla seurakuntalaisten kanssa.

Yksi esimerkki on osana reformaation juhlavuotta esitettävä musiikkinäytelmä ”Appuun Agricola – Uskonpuhdistus Savossa”. Lokakuussa ensi-iltansa saavan musiikkinäytelmän näyttelijät ovat olleet ennakkoluulottomia ja innokkaita. Esityksen tavoitteena on herättää ja vahvistaa uskoa.

Huumorilla höystetty musiikkinäytelmä on yhden päivän kuvaus savolaisesta seurakunnasta ja messusta. Päivän aikana nähdään monia välähdyksiä siitä, miten reformaatio eli uskonpuhdistus vaikuttaa tavallisen kansalaisen elämään.

Aiheena on kuvitteellinen tilanne, jossa jännitetään Mikael Agricolan saapumista uuteen piispantarkastukseen. Agricola on edellisen piispantarkastuksen yhteydessä suuttunut siihen, miten huonosti savolaiset osaavat hengellisyyteen liittyviä asioita, kirkossa käyttäytymistä sekä esimerkiksi Isä Meidän -rukouksen. Agricolan roolissa nähdään Kallaveden seurakunnan kirkkoherra Matti Pentikäinen.

Katsojalle paljon pohdittavaa

Ohjaaja Mika Juusela Rantasalmelta on tehnyt viime joulukuusta saakka töitä näytelmän kanssa. Harjoituksia on ollut pari kertaa viikossa.

”Ensimmäisistä harjoituksista lähtien vapaaehtoisina tulleet seurakuntalaiset ovat olleet hyvin innokkaita, ennakkoluulottomia ja valmiita erilaisiin asioihin”, kehuu Juusela.

”Tavoitteena on tehdä sellainen näytelmä, joka antaa katsojalleen pohdittavaa, ja että sen voi katsoa pariinkin kertaan. Hengellinen aspekti tuodaan esille rikkaalla ja moniulotteisella tavalla eikä vältetä hankaliakaan asioita. ”

”Tässä on isoja rooleja eli apupappina on Matti Pajunen Pihkainmäestä ja Simon Witterberg -vieraana on Matti Halmetvaara Kallavedeltä. Heidän kauttaan tarkkaillaan seurakunnan elämää ja reformaation tuomia muutoksia. Lisäksi on muita seurakuntalaisia sekä seurakunnan nuoret, jotka tuovat huumoria,” summaa ohjaaja Mika Juusela.

Näyttelemisestä oma paikka toimia

Musiikkinäytelmässä on todella paljon historiallista tietoa ja dramaturgi, käsikirjoittaja Eeli Klemetti on paneutunut huolella tuon ajan tapahtumiin.

Työryhmän jäsen, näyttelijä ja Kallaveden seurakunnan pappi Johanna Porkola naurahtaa ja lisää: ”Näytelmä on hyvin haasteellinen ja uskomme, että jopa piispa voi saada tästä uutta ajattelemista.”

Porkola kertoo, miten hän otti yhteyttä dramaturgi Eeli Klemettiin ja ohjaaja Mika Juuselaan sen jälkeen kun idea seurakuntalaisten kanssa tehtävästä musiikkinäytelmästä heräsi kirkkoherra Matti Pentikäisen mieleen Kallaveden kirkon 30 v. juhlassa.

”Halusimme tehdä ammattivetoisen musiikkinäytelmän, johon seurakuntalaiset voisivat osallistua ja löytää siten oman paikkansa toimia. Näyttelijöitä on noin 20 ja ikähaitari noin 15 – 80 vuotta. ”

Tunnin musiikkinäytelmä on tarkoitettu yläkoululaisista eteenpäin. Haasteena vielä on, että musiikkinäytelmä esitetään kolmessa eri paikassa eli Kallaveden, Syvänniemen sekä Maaningan kirkossa. Näytelmään on saatu kaksi ammattipuvustajaa eli Kirsi Savinoff ja Minna Kauhanen.

”Tämä on hirveän hyvää kirkkodraamaa, joka on taidolla tehty, sisältää huumoria ja hengellistä vakaumusta sekä herättää uskoa”, hehkuttaa Johanna Porkola.

Vaikutteita juomalauluista

Kallaveden seurakunnan kanttori Richard Nicholls on myös ollut alusta lähtien mukana. Nicholls on säveltänyt näytelmän musiikin, jossa musiikillisia vaikutteita on saatu gregoriaanisesta kirkkolaulusta, virsistä, kansanmusiikista ja jopa juomalauluista.

”Musiikissakin on huumoria ja näyttelijät itse tuottavat musiikkia. Siellä kuullaan käsikelloja, bodypercussiota ja kanteletta”, avaa Nicholls.

”Musiikin rooli on keskeinen, sillä se on siihen aikaan sopivaa. Musiikin avulla käsitellään tärkeitä asioita ja se vie näytelmää eteenpäin. ”

Suurtalon emäntä näyttelee Kyllikki Holopainen ja jalkapuussa olevaa Saksan-Rietiä hänen miehensä Erkki Holopainen. He ovat tyytyväisiä, kun pääsivät näytelmään mukaan.

”Kun kuulin tästä, innostuttiin heti. Emme ole olleet ennen mukana näyttelemässä, mutta aina uudet asiat ja ihmiset kiinnostavat, ” tuumii näytelmän huilaustauolla Kyllikki Holopainen.

Musiikkinäytelmän esitysajat ja seminaari

su 1.10 klo 16 Kallaveden kirkko (Ensi-ilta)

pe 6.10 klo 18 Maaningan kirkko

pe 27.10 klo 18 Syvänniemen kirkko

su 5.11 klo 15 ja klo 18 Kallaveden kirkko

Agricola-seminaari su 5.11 klo 13 Kallaveden kirkossa, jossa luennoi suomen kielen professori, FT Kaisa Häkkinen.