#silmätristissä ja Sanallista 28.6.2017

Puijon seurakunnan seurakuntapastori

Kuva: Merja Tapio

Autuas unohtaminen

”Ihminen käyttää aivojaan kymmenen prosentin teholla”.  Näin valisti aivotutkija radiossa. Millaista olisi, jos kykenisimme käyttämään aivojamme sadan prosentin teholla?

Ymmärsin, että myös muistimme toimii alemmalla ”kellotaajuudella” kuin rahkeissa olisi varaa. Aivojemme täysimittaisella käytöllä moni unohtamiseen liittyvä harmi jäisi historiaan. Säännöllisesti vaihtuvat, ärsyttävän pitkät salasanat eivät enää aiheuttaisi harmaita hiuksia – ne juolahtaisivat mieleen salamannopeasti. Lomankin jälkeen.

Ajatus aivojen koko reservin käyttöönotosta vaikuttaa houkuttelevalta. Mutta voisiko siitä olla jotakin haittaa? Muistaisimmeko joitakin asioita liiankin hyvin? Entäpä jos Luojamme on rakentanut aivomme tarkoituksella niin, että meillä on kyky unohtaa?

Unohtamisen kyky näyttää Raamatun valossa olevan jopa jumalallinen ominaisuus. Jesajan Kirjassa sanotaan: ”Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi itseni tähden, enkä sinun syntejäsi muista.”

Samaan viittaa myös ensi sunnuntain epistolateksti: ”Autuaita ne, joiden pahat teot on annettu anteeksi ja joiden synnit on pyyhitty pois.”

Jumala ei vain anna anteeksi. Hän unohtaa ja pyyhkii pois muististaan meidän rikkomuksemme. Niitä ei enää ole. Koska Jeesus. Tämä on autuasta unohtamista.

Hoos. 12: 6-7

Herra on kaikkivaltias Jumala,

hänen nimensä on Herra!

Käänny siis Jumalasi puoleen,

ole uskollinen ja noudata oikeutta

ja pane aina toivosi Jumalaan.