Veden suku kokoontui: ”Me emme riitä”

Veden suku kokoontui: ”Me emme riitä”

28.6.2017

Teksti: Sini-Marja Kuusipalo

Pääkuva: Seija Rytkönen

Pikkukuvat: Tuija Hyttinen ja Seppo Laitanen

Tuhansien järvien maahan suli suvi. Purot pulppusivat, järven laineet liplattivat kallioihin, kesäsade ropisi. Keskellä Suomen kesää Veden suuri suku päätti kokoontua. Oli sauna, järvi ja virvokkeita, etäällä pauhasi koski. Asetuttiin yhteen ja turistiin kuulumisia.

”Minulla on mennyt aika juostessa”, aloitti Juoma. ”Muistatteko, kuinka ennen keskityin lähdehommiin ja pulppusin milloin mistäkin suonesta? Olikin eri piristävää olla kulkijalle virkistykseksi.”

Moni huokasi. Metsä, raitis ilma, kasteinen heinä. Sateen jälkeen hengitti keuhkojen koko paljoudella.

Putkitehtäviin ja pölynpesuun

”Yhteiskuntauudistuksen myötä olen siirtynyt yhä enemmän putkitehtäviin. Elämäntehtävän valinnassa on toki omat kysymyksensä. Toisaalta tekisin mieluiten uraa yksinomaan luonnossa, mutta tarvetta tuntuu olevan enemmän asutuskeskuksissa. Siihen vilinään, remontteihin ja uudisrakentamiseen on sitten totuttava”, Juoma selosti elämänkäänteitään.

”No joo, tuttu tunne. Ja kiirettä pitää itse kullakin, kesäkelissä varsinkin”, totesi Pesu.

”On katupölyä, siitepölyä, hiekkapölyä ja pölinää joka lähtöön. Ihan hikeä pukkaa näissä hommissa. Mutta kyllä siitä vain hyvän mielen saa, kun saa virkistää saunojaa ja kylpijää ja raikastaa järveen pulahtajan. Pärnun-reissulla sain itsekin uutta virtaa kylpylän poreissa. Mitä luksusta! Sitä ihan tekee ihmisen uudeksi.”

Samassa Virta pyrähti paikalle voimaa uhkuen. ”Oltiin taas Tuulen kanssa huuhtomassa kallioita. Mieletöntä, mitä jälkeä saamme aikaiseksi! Tiedättekö sen tunteen, kun on voimaa”, Virta uhkui, pullistelikin hiukan peilikuvaansa vilkaistessaan.

Joka kesä sukukokouksessa Virta listasi tekojaan niin kotimaassa kuin ulkomailla: hiottuja rantakiviä, kiemurtelevia joen uomia, tulvia, hyökyaaltoja... Mitä enemmän vaikutusta, sitä enemmän Virta uhkui itseluottamusta ja tarmoa. Välillä muuta sukua suututti, miten Virran purkaukset vaikuttivat ihmisiin, mutta oli kuitenkin hyvä, ettei Virta pysähtynyt, kerännyt itseensä pieneliöitä ja alkanut rehevöityä elinkelvottomaksi.

Suvun asiaa kansainvälisesti

Illan kuluessa Vedet pääsivät parantamaan maailmaa.

”Kävin työmatkalla Afrikassa. Rankka reissu. Porukka kävi kuumana, kun on resurssit niin tiukilla puhtaasta juomavedestä. Kuivuus paahtaa eikä vettä ole. Jätekuoppia rakennetaan, ettei moska pilaisi sitä vähää vettä, mitä sadekaudella kerätään”, Juoma sanoi.

Juoma oli aina huolissaan suvun tilasta globaalisti. ”Emme riitä. Tarvitsijoita on niin paljon. Jos jokainen 7,5 miljardista ihmisestä juo suositusten mukaisen 1,5 litraa vettä päivässä…”, Juoma hiljeni laskemaan.

”Mutta kun eihän heillä kaikilla ole puhdasta juotavaa”, hän huokasi oman riittämättömyytensä nujertamana.

Vieressä istuva Pesu nyökkäili ja huomaamattaan nyrpisti nenäänsä. Hänkin oli nähnyt makean veden puutteessa kärvistelevien maiden arjen.

”YK:ssa pyrkivät kuulemma vuoteen 2030 mennessä varmistamaan turvallisen ja edullisen juomaveden saatavuuden kaikille. Haluavat myös taata riittävät hygieniaolot”, Pesu lohdutti sukulaistaan. Huojensi tietää, että suvun asiaa ajetaan kansainvälisillä agendoilla.

Illan hämärtyessä puhuttiin ilmastonmuutoksesta, ympäristösopimuksista, rehevöitymisestä ja tuoreesta mutapalloinnovaatiosta. Ilma viileni.

Kaste liittyi keskusteluun.

”Nousen tapani mukaan varhain aamuyöllä istuskelemaan lehdelle. Kesäyön varhaiset ohikulkijat pysähtyvät ottamaan valokuvia ja jakavat niitä sosiaalisessa mediassa. Sellaisesta tykätään”, Kaste sanoi. Hänen rauhoittava olemuksensa toi sukuun tuulahduksen toivoa, kauneutta ja yksinkertaisuutta.

Sumu kulki järven pintaa. Suvussa oltiin yhtä.

Puhdas vesi on ihmisoikeus

Vesi on yksi elämän perusedellytyksistä ja avain kehitykseen. Elämä maapallolla on riippuvaista vedestä: vesi on välttämätöntä ihmisille, eläimille ja luonnolle.

Puhdas vesi on ihmisoikeus, linjattiin YK:n yleiskokouksessa 2010.

Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on vettä, mutta suurin osa maailman vedestä on suolaista (97,5 %), ja koko maailman vesivarannoista käytettäväksi jää vain alle yksi prosentti.

Puhtaan makean veden saannin turvaaminen koko maailman väestölle on ihmiskunnan suurimpia haasteita.

Ilman vettä ihminen voi elää vain muutaman päivän. Tällä hetkellä kuitenkin lähes 750 miljoonaa ihmistä joutuu selviämään arjestaan ilman riittävää määrää puhdasta vettä. He ovat maailman köyhimpiä, jotka asuvat useimmiten kaupunkien slummeissa ja syrjäisillä maaseuduilla.

50 viime vuoden aikana veden kulutus on lähes kaksinkertaistunut. Maailman vesitilanne heikkenee jatkuvasti saastumisen ja ilmastonmuutoksen takia.

Myös väestönkasvu, kaupungistuminen ja teollisuuden nopea kasvu lisäävät vesivarojen kysyntää. Kun veden saatavuus heikentyy, kilpailu olemassa olevista vesivaroista kiihtyy. Vedenhallinta on nykyisin monen poliittisen konfliktin taustalla.

Lähde: Suomen YK-liitto, ykliitto.fi