Raamatut pois idiooteilta

Raamatut pois idiooteilta

28.6.2017

Kari Kuula

Raamattu on vaikeaselkoinen opus. Tämä tunnustetaan jo Raamatussa itsessään.

Toisen Pietarin kirjeen lopussa todetaan, että ”rakkaan veljemme Paavalin” kirjeissä on ”yhtä ja toista vaikeatajuista”. Ne eivät ei avaudu lukijalle tuosta vaan. Tästä seuraa ongelmia. ”Tietämättömät ja haihattelevat ihmiset vääristelevät” apostolin kirjeitä, samoin kuin ”kaikkia muitakin pyhiä kirjoituksia”.

Kyse ei ole vain siitä, ettei Pietari hyväksy naapurikoulukunnan teologiaa. Vikaa on myös Paavalin hengentuotteissa. Vaikeaselkoisen tekstin voi ymmärtää pieleen.

Miten sitten ymmärrän Raamattua oikein?

Pietari vastaa. Pyhät kirjoitukset eivät ole ”kenenkään omin neuvoin selitettävissä”. Otetaan alkukielellä. Idias epilyseoos ou ginetai. Kirjaimellisesti: ”yksityinen selitys ei käy”.

Toisin sanoen, Raamattua ei selitetä yksin, oman tuntuman mukaan. Yksityisen vastakohta on yhteinen. Oikea selitys kysyy neuvoa muilta kristityiltä. Se kuuntelee, mitä kristikunnalla on yleisesti ollut tapana ajatella. Se opiskelee, keskustelee ja oppii.

Sana idios, ”oma, yksityinen”, on sukua pahamaineiselle sivistyssanalle idiootti. Se tarkoittaa oppimatonta, typerystä.

Ennen muinoin lääketieteessä termillä idiootti tarkoitettiin kaikkein syvintä kehitysvammaisuuden astetta. Idiootti ei opi eikä kommunikoi ulkomaailman kanssa. Hän sulkeutuu omaan yksityiseen tilaansa.

Tästä päästään Pietarin kirjeeseen. Idiootit älkööt selittäkö Raamattua, apostoli jyrisee. Yksityinen mututuntuma ei ole kristinuskoa.

Me-tuntumalla on jo paremmat mahdollisuudet onnistua.

Jokaisen uskonsuhde Jumalaan on toki henkilökohtainen asia. Mutta kun uskoa haluaa ymmärtää enemmän ja sille haluaa löytää sanoja, kannattaa tukeutua kristikunnan yhteiseen uskoon.

Kaikkia yhteisen uskon idea ei sytytä. Omaa sen olla pitää. Minun tai meidän säätiön.

Nämä kristityt ovat sulkeneet itsensä yksityiseen informaatiokuplaansa. Jotkut heistä ovat suuria hengellisiä johtajia ympärillään seuraajien joukko. Mutta he elävät kuplassa. He luottavat vain omaan tulkintaansa, eivätkä suostu kysymään neuvoa muilta. Kritiikkiä he eivät kestä lainkaan.

He ovat näitä Pietarin kirjeen idiootteja.