Tanssi hyvä liikkeelle

Tanssi hyvä liikkeelle

28.6.2017

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Kotiin tuotu nykytanssi, yhteisölle sopiva omatanssi, dynaaminen showtanssi tai vaikka nostalginen kansantanssi. Halukkaille on tarjolla kuusi erilaista koreografiaa, joita eri puolille maata jalkautuneet tanssinopettajat ohjaavat.

Satavuotiasta Suomea juhlitaan tanssin hyvää oloa jakamalla someen saakka: kaikki tanssihaasteeseen osallistuneet voivat tägätä kuvan tai videon omasta esityksestään sosiaaliseen mediaan hästägeillä #tanssihaaste #suomi100.

Tanssihaaste on Tanssin Tiedotuskeskuksen ja Tanssin Aluekeskusten koordinoima yhteinen tuotanto, jossa opettajat työllistyvät alueille ja johon kuka tahansa voi liittyä mukaan.

Miten haasteeseen voi osallistua, tanssitaiteilija ja -opettaja Inka-Leea Hakkarainen?

”Tanssin Aluekeskuksesta voi tilata ohjaajan kotiin, työpaikalle, kouluun, kirjastoon, palvelutaloon, mihin ikänä keksiikään. Yhden tanssin haaste maksaa 80 euroa ja kilometrikorvaukset sekä mahdollisesti päivärahat. Haasteeseen voi osallistua myös pelkästään verkossa: jokainen tanssi on ilmaiseksi opeteltavissa videon avulla. Oman tanssin voi julkaista internetissä muille.”

Millaisia tansseja on tarjolla?

”Voit valita baletin, katutanssin, nykytanssin, showtanssin, pari- ja kansantanssin tai omatanssin. Kaikki tanssit ovat esteettömiä ja kaikista on tarjolla helpompi ja vaikeampi versio. Esimerkiksi nykytanssi sopii loistavasti lapsille, vanhuksille, vammaisille. Tanssitaitoja ei tarvita eikä hyvää kuntoa.”

Mitä tanssihaasteessa tapahtuu?

”Yksi tanssi kestää valmiina minuutin. Sen koreografiaan paneudutaan, siitä keskustellaan, se opetellaan ja tanssitaan yhdessä musiikin kanssa. Koko tunnin ohjelmassa kiinnitetään lyhyttä läpivientiä enemmän huomiota kehon lämmittelyyn, rentoutumiseen ja venyttelyihin ja tunteita ohjaavaan mielikuvamatkaan.

Esimerkiksi nykytanssihaaste toteutetaan Chisun Onni-kappaleen tahdissa. Se lähtee tervehdyseleestä ja sanoista liikkeelle. Käsillä tehdään sydän, kukka, pyörähtelyä ja osoitetaan rakkaalle ihmiselle kiitollisuutta ja onnellisuutta.”