Elämää ja historiaa

Elämää ja historiaa

31.5.2017

Kuvat Tuija Hyttinen

Kesällä 2017 opastettuja, maksuttomia, kävelykierroksia tehdään Kuopion ev.lut. seurakunnissa 11 hautausmaalle: Flodbergin, Horkanlahden, Isolle, Jännevirran, Kankaisen, Kauniskummun, Murtolahden, Muuruveden, Ritokallion, Ruislammen ja Vehmersalmen hautausmaalle. Opastettuja hautausmaakävelykierroksia on ollut jo yli kaksikymmentä vuotta Kuopiossa ja ne ovat olleet erittäin suosittuja. Kävelykierrosten teemoina on tänä vuonna mm. tiedettä, taidetta ja tavallista eri sukujen historiaa.

”Hautausmaiden ylläpitäminen on tärkeä osa Suomen ev.lut. kirkon toimintaa. Hautausmaat Jumalan armon puistoina julistavat toisaalta elämän katoavaisuutta, mutta samalla oman kristinuskon keskellä sanomaa ylösnousemuksesta ja iankaikkisesta elämästä.”, kertoo Kuopion seurakuntayhtymän puistopäällikkö Aarne Laukkanen.

”Hautausmaat eivät ole vain kuolleita varten. Tutustuessamme hautausmaihin, tutustumme samalla oman alueemme historiaan, sen merkkihenkilöihin, kansallisiin vaikuttajiin, taiteilijoihin ja aivan tavallisiin ihmisiin sekä runsaaseen kasvivalikoimaan. Runsas kasvivalikoima luo hautausmaalle sen kaikkina vuoden aikoina kauniin ja rauhallisen tunnelman. Hautausmaalla hiljentyessämme liitymme niihin, jotka ovat kilvoituksensa kilvoitelleet ja päässeet perille.”, Laukkanen jatkaa.

Kesäkuiset hautausmaakävelyt

KUOPION KESKUSTASSA

- Isolla hautausmaalla torstaina 8.6. Kävelykierros alkaa linja-autoaseman puoleiselta pääportilta klo 18. Oppaana toimii Nina Pelli.

- Juhlakävely Isolla hautausmaalla torstaina 29.6. Mukana ovat Helena Riekki, Heikki Lukkarinen, Outi Vuorikari, Helka Väisänen, Merja Marin, Nina Pelli, Aarne Laukkanen ja Seija Kukkonen. He kaikki ovat vuosien saatossa olleet oppaina kävelykierroksilla. Juhlakävelykierros alkaa linja-autoaseman puoleiselta pääportilta klo 18 ja päättyy Pyhän Pietarin kappeliin, jossa Erkki Oinonen kertoo Ison hautausmaan historiasta ja Jaana Marjanen pitää iltahartauden. Kahvi- ja mansikkakakkutarjoilua.

JÄRVI-KUOPION SEURAKUNNASSA

- Ritokallion hautausmaa 100 vuotta sunnuntaina 11.6. klo 13. Oppaana on Väinö Matti Miettinen. Sanajumalanpalvelus ja kahvit kierroksen jälkeen säästä riippuen joko hautausmaalla tai Ritoharjun metsästysmajalla.

- Ruislammen ja Kauniskummun hautausmailla tiistaina 13.6. klo 18. Oppaana toimii Marja-Sisko Pihl. Kesähartaus kierroksen päätteeksi, mukana pappi Miia Gabel.

- Kankaisen hautausmaalla maanantaina 19.6. klo 18. Oppaana on Matti Töyräs. Järjestäjinä ovat Nilsiän kotiseutuyhdistys ja alueseurakunta.

Hautausmaakävelyt ovat maksuttomia, kaikille avoimia tilaisuuksia. Hautausmaiden osoitteet ja tarkemmat tiedot kesän kaikista kävelykierroksista löydät verkosta www.kuopionseurakunnat.fi/hautausmaat

Kasvikierros Kuopion Isolla hautausmaalla -opas on luettavissa myös verkossa. Kuva tässä on linkki oppaaseen.

Kasvit tutuiksi kasvikierroksella

Kuopion Ison hautausmaan 150-vuotisjuhlan kunniaksi on tehty Kasvikierros Isolla hautausmaalla -opas, jonka avulla pääsee tutustumaan Ison hautausmaan runsaaseen kasvivalikoimaan. Isolla hautausmaalla on paljon puustoa ja yli 100 kasvilajia, joista tähän oppaaseen on otettu 45. Hautausmaalla kasvit on merkitty puisella nimilapulla ja kierros on numeroitu oppaan lopussa olevaan karttaan. Opasta voit lukea myös verkosta osoitteessa www.kuopionseurakunnat.fi/hautausmaat

Tutustu juhlanäyttelyyn

Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään vuonna 2017. Tänä juhlavuonna tulee myös kuluneeksi 100 vuotta Ritokallion hautausmaan perustamisesta ja 150 vuotta Kuopion keskustassa olevan Ison hautausmaan perustamisesta. Tämän kunniaksi järjestetään näyttely Elämää ja historiaa Isolla hautausmaalla 150 vuotta. Näyttely on avoinna 5.–30.6. seurakuntatalon aukioloaikana Keskusseurakuntatalon aulatilassa, Suokatu 22. Näyttelyn järjestävät yhdessä seurakuntayhtymän hauta- ja puistotoimiston kanssa historiapalvelut Pelli, Nina Pelli ja graafinen työ Kari Jämsén. Näyttelyssä on pyritty tuomaan esille hautausmaan toimintaa ja historiaa mahdollisimman kattavasti mahdollisimman pitkältä ajalta. Näyttelyssä kannattaa käydä ja varata aikaa, sillä nähtävää ja luettavaa on runsaasti.

Elämää ja historiaa Isolla hautausmaalla 150 vuotta -näyttely

5.–30.6.2017 seurakuntatalon aukioloaikana Keskusseurakuntatalon aulatilassa, Suokatu 22.