Kevät ja virkeä mieli?

Kevät ja virkeä mieli?

31.5.2017

Teksti: Jouni Ortju

Tänä vuonna kevät on edennyt muutamiin viime vuosiin verrattuna poikkeuksellisen verkkaisesti. Talven pitkittynyt ote on näkynyt vaikkapa sosiaalisen median kanavissa päivittelynä (hah, juuri oikea termi) siitä, että talven ote saisi jo kirvota!

Aihe on herättänyt siellä vähintään yhtä paljon keskustelua kuin sote- ja maakuntauudistus kuunaan. Kirjoituksista on mielestäni voinut aistia pientä ahdistusta tai tuskaa siitä, miksi se kevät ei tule!

Miksi muuten kevät on niin tärkeää aikaa? Ainakin omassa elämässäni kaikki ’tärkeät’ asiat ovat tapahtuneet keväisin - tai siltä minusta ainakin kevään lapsena tuntuu. Lieneekö muillakin näin, onko kevät luonnon puolesta ja myös mielemme osalta muutoksen aikaa? Lisääntyvä valoisuuden ja auringon lämmön aika vaikuttaa suuresti myös meistä useimman mieleen.

Kevääseen liittyvät myös sanat positiivisuus ja toiveikkuus. Toki tunnen myös ihmisiä, joille kevät on vaikeaa aikaa, kun tuntuu että kaikki muut saavat aikaan, jaksavat enemmän ja heti auringon näyttäydyttyä naama leviää virneeseen ja hymykuopat ilmestyvät kasvoille… :)

Sote- ja maakuntauudistus olivatkin oivallinen aasinsilta pohdintaan kirkosta ja sote-uudistuksesta: oletko nähnyt sellaisia juttuja jossain? Minä en joko ole tai en seuraa tarpeeksi aktiivisesti kirkon tiedotusta.

Arvelisin, että kirkkomme ei ole saareke, johon nuo uudistukset eivät vaikuta. Tämä puolestaan antaa mahdollisuuden sellaiseen pohdintaan, mitenkähän kirkkomme uudistukset näkee, uhkina vai mahdollisuuksina? Ja onko jossakin arvioitu, mitä kirkkomme toimintoja nuo uudistukset koskettavat ja mihin vaikuttavat?

Kun vähän googlailin hakusanoilla kirkko ja sote, asiasta löytyikin lisätietoa Sakastista, joka on palvelu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon työntekijöille ja toimijoille.

Tällaista keskustelua soisin viriävän, että asiat eivät tule ikään kuin yllätyksenä!

Toivotan omalta osaltani kaikille Kirkko ja Kodin lukijoille niin aurinkoista mieltä, jaksamista kuin ihanaa kesääkin – jospa siitä tulee tuon pitkän talven jälkeen aurinkoinen ja lämmin!