Iloa ja surua

Iloa ja surua

31.5.2017

Minna Siikaniva

Vietämme parhaillaan reformaation merkkivuotta. Yksi sen päätapahtumista oli helatorstaina, jolloin muistettiin Jeesuksen taivaaseenastumista. Taivaaseen astunut Kristus on Pyhän Henkensä kautta sanassa ja sakramenteissa läsnä seurakuntansa keskellä. Kristuksen läsnäolo on armoa, ja armo eletään todeksi yhdessä. Helatorstai on myös pyhä arjen keskellä.

Kuopion torilla järjestettiin helatorstaina kaikkien seurakuntien yhteinen torimessu, keittolounas ja koko perheen Riemu-festivaali. Samana päivänä järjestettiin myös pidetyn presidenttimme Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset. Torimessun yhteydessä muistettiin Koivistoa esirukouksessa.

Piispa Jari Jolkkonen painotti: ”Seurakunnat kunnioittavat presidentti Koiviston elämäntyötä parhaiten ottamalla hänen muistonsa mukaan osaksi helatorstain ja reformaation merkkivuoden viettoa. Kokoontumalla yhteiseen jumalanpalvelukseen ja viettämällä sen jälkeen yhteistä ateriaa voimme osoittaa kiitollisuutta ja kunnioitusta hänen työlleen isänmaamme hyväksi. Koiviston ja hänen sukupolvensa ponnistelut niin sodan kuin rauhan aikana ovat tehneet mahdolliseksi sen, että voimme elää rauhassa ja viettää reformaation merkkivuotta vapaudessa”.

Kuopion torille kertyi satamäärin ihmisiä ensin messuun ja sen jälkeen Riemu-festivaaliin. Piispan toiveen mukaisesti juhla vahvisti keskinäistä yhteenkuuluvuutta. Kirkko oli mukana ilossa ja surussa, arjessa ja pyhässä.

Ystäväni sai viime jouluna lahjaksi villasukat. Toinen sukka oli harmaan, toinen punaisen sävyinen. Paketin avattuaan ystäväni ihmetteli hetken, olivatko sukat sekoittuneet vahingossa. Kortissa luki: ”Elämään voi mahtua samaan aikaan iloa ja surua – silti elämää voi jatkaa eteenpäin kummankin tunteen kanssa yhtä aikaa.”

Koiviston hautajaiset olivat juhlalliset ja arvokkaat. Kymmeniä tuhansia ihmisiä oli kerääntynyt katujen varsille seuraamaan surusaattoa ja osoittamaan kunnioitustaan presidentille.

Koiviston kuolinilmoitukseen oli valittu hänen itsensä sanoittama sitaatti, joka myös päätti YLE:n lähetyksen hautajaisista:

”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.