Re-Formaatio – Kirkon putkiremontti ennen ja nyt

26.4.2017

Teksti: Mirja Kontio

Alavan seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen

On juhlittu reformaation 500-vuotisjuhlavuotta. Alavassa on kuultu piispoja, konsertteja ja tutkittu Lutherin monia kasvoja. Reformaatio toi uskon jokamiehen oikeudeksi. Mitä uudistusta nyt tarvitaan?

Putkiremontti. Välttämätöntä, kun sen aika on. Ja aika oli. Perheessämme käytiin se läpi viime vuonna. Muutoksen vastenmielisyys oli ilmeistä. Kodin ja irtaimiston totaalinen inventaario tuli vastaan pakotetusti. Mitä vanhaa säilyttää, mitä heittää pois tai mitä uusia kokonaan?

Minkä aika kirkossa on nyt? Mitä pitäisi säilyttää, mistä luopua? Moni ulkoinen fakta pakottanee muutokseen.  Kirkon jäsenkato. Hengellisen kiinnostuksen suuntautuminen kirkon ulkopuolelle. Seuraako Re-Aktio, Re-Formaatio vai Post-Formaatio?

Mitä röörejä pitäisi nyt rassata tai uusia? Millaista muutosta tarvitaan? Eikö nykyihmistä kiinnostakaan uskossa ensisijaisesti dogmi, oikea oppi tai kirkonmenot? Kiinnostusta näyttää herättävän yhteys, luottamus ja sydämen suhde uskon kohteeseen.

Millainen kokonaiskonseptin, paradigman muutos on nyt tarpeen?

Olemmeko siirtymässä Re-Formaatiosta Pre-Formaatioon? Siis jo ennalta selvittämään ihmisten tarpeista nousevaa uutta toimintaa kirkon hyvään sanomaan sitouttamiseksi. Miten olla Pre-Ventiivinen? Torjua ennakkoon välinpitämättömyyttä ja pahaa ihmisten elämässä. Miten olla myös Pro-Aktiivinen? Omaehtoisesti hakea uusia tapoja tulla lähelle ihmisten arkea. Ennakoida, vaikuttaa tulevaan ja lisätä toivoa ja luottamusta Jumalaan. Miten kirkon rooli voisi olla entistä enemmän Pro-Feetallinen? Etsiä, kulkea vierellä, olla tienraivaaja, lipunkantaja ja Jumalan tahdon tulkitsija tässä ajassa.

Poistettavaa vanhaa: Enpä tiiä. Kestävää uutta: Empatia!

Säilytettävää vanhaa: Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden.