Luterilaisuus vihaa juutalaisia

Luterilaisuus vihaa juutalaisia

26.4.2017

Teksti: Kari Kuula

Jari Ehrnrooth on kirjailija, filosofi ja kulttuurihistorian dosentti. Hän löysi taannoin netistä Lutherin kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan. Tästä syntyi radioon ja Ylen sivuille teräväsanainen kolumni.

Ehrnrooth kertoo, kuinka kansankirkkomme isän mielestä juutalaiset ovat laiskoja ja ahneita perkeleenlapsia. Siksi toora-kääröt ja talmud-kirjallisuus on otettava heiltä pois, koulut ja synagogat poltettava, omaisuus takavarikoitava ja talot hävitettävä, Luther jyrisee.

Tällä Lutherin kirjalla on ollut kolumnistin mielestä järkyttävä vaikutushistoria. Luterilaisuuden oppi-isä kutsui seuraajiaan juutalaisvainoihin, Natsi-saksan hirmutekoihin.

Kirkko on edelleen juutalaisvastainen, kolumnisti kauhistelee. Se on ominut juutalaisten pyhät kirjat ja väittää, ettei juutalaisilla ole Jumalan armoa.

Kirkon pitäisi tehdä parannus ja pyytää anteeksi, Ehrnrooth vaatii. On irtisanouduttava antisemitismista. Juutalaisia ei saa syyttää Jeesuksen murhasta.

Kolumnissa väännetään sinänsä oikeat asian niin kieroon, että kirjoittaja ansaitsee päivystävän dosentin kuuluisan tittelin.

Toisin kuin dosenttimme antaa ymmärtää, moderni kristikunta on erittäin herkkä kaikelle juutalaisvastaisuudelle. Enää ei ajatella, että juutalaisilla ei ole armoa. Päinvastoin. Jumalan kansaa he ovat siinä kuin kristitytkin.

Saarnoissa ja hengellisessä opetuksessa juutalaisuutta melkeinpä fanitetaan. Ikäänkuin heillä olisi jonkinlaista salatietoa Jumalasta. Monet kristityt asettuvat kaikissa konflikteissa Israelin valtion puolelle, tapahtuu siellä mitä tahansa.

Kirkon historiassa ilmennyttä antisemitismiä on tutkittu laajasti – minunkin väitöskirja ja dosenttitutkimus oli osa tätä projektia. Tutkimus on paljastanut kristittyjen syntejä ja korjannut väärää käsitystä juutalaisuudesta.

Kirkkokunnat ovat pyytäneet kristinuskon nimissä tehtyjä juutalaisvainoja anteeksi moneen kertaan. Luterilainen kirkkoperhe on tuominnut Lutherin juutalaisvastaisuuden.

Suomen luterilaisessa kirkossa toimii kirkko ja juutalaisuus-työryhmä, joka seuraa mahdollisia antisemitismin ilmentymiä ja vahvistaa kristinuskon ja juutalaisuuden myönteisiä suhteita.

Lisäksi Lutheria luettaessa on huomattava, että 1500-luku oli raakaa ja primitiivistä aikaa. Kaikki toiseus demonisoitiin. Juutalaisvastaisuudessaan Luther oli oman aikansa kasvatti, ei mikään poikkeuksellinen antisemitisti.

Kulttuurihistorian dosentti ei tunnu olevan lainkaan tietoinen näistä asioista. Eikä tutkimuksen pelisäännöistä. Sen sijaan hän on noudattanut kohukolumnistin ohjeita.

Poimi faktat valikoiden. Kärjistä ja liioittele. Unohda asioiden historiallinen konteksti.

Ja raflaava otsikko.