Nuoret hyväntekijöinä

Nuoret hyväntekijöinä

26.4.2017

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

Noin 400 Kallaveden lukiolaista ryhtyi hyväntekijöiksi. Nuoret kantoivat globaalia yhteiskuntavastuuta osallistumalla Naisten Pankin ensimmäiseen valtakunnalliseen päivätyökeräykseen.

Keräyksen tuotto Kuopion Kallaveden lukiossa oli huikeat 4005 €. Sillä rahalla tuetaan kehitysmaiden naisia ja autetaan heitä saamaan ammatti ja toimeentulo.

”Kun naiset saavat ammatin ja pääsevät kouluttautumaan, niin siitä hyötyy koko perhe ja kyläyhteisö. Koulutettu nainen on myös terveempi ja synnyttää terveitä lapsia”, pohtii lukio-opiskelija, opiskelijakunnan hallituksen pj. Essi Tuomainen

Hyviä tekoja lähelle ja kauas

”Päivätyökeräys on selkeä toimintamalli ja sen kautta saa tietoa kehitysmaista sekä auttamisesta”, kehuu Tuomainen.

17-vuotias nuori nainen on aina osallistunut keräykseen, jossa tehdään päivä töitä ja tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Tällä kertaa Kallaveden lukion keräyksen kohde eli Naisten Pankki valikoitui opiskelijakunnan hallituksessa.

”Opettajamme Eija Venäläinen kertoi tästä vaihtoehdosta ja hallituksen mielestä se oli oikein hyvä kohde. Naisten koulutuksen kautta saadaan paljon positiivista muutosta aikaan. On tärkeää, että saatu tuotto menee perille ja Naisten Pankki on luotettava toimija. ”

Kallaveden lukiossa hyväntekeväisyys ei ole muutenkaan outo juttu.

”Nuoret osallistuvat hyväntekemiseen mieluiten tekemällä jotain. Keräyksen kautta pystyimme kantamaan vastuuta maapallon toisella puolella olevasta lähimmäisestämme. Toki autamme lähellä oleviakin, sillä teimme joulukortteja yksinäisille vanhuksille ja kävimme jututtamassa heitä”, kertoo Essi Tuomainen.

Nuoret osallistuvat hyväntekemiseen mieluiten tekemällä jotain, sanoo Essi Tuomainen.

Idean äiti Kuopiosta

Tämän vuoden alkupuolella Naisten Pankin valtakunnallisen päivätyökeräyksen malli esiteltiin valtakunnallisesti. Idean äiti on kuopiolainen Naisten Pankin aktiivi Kaija Sääski.  Hän kehitteli päivätyökeräyksen mallin aluksi yläkoululle ja kolme vuotta sitten Hatsalan koulussa kerättiinkin 7000 euroa Naisten Pankkiin.

”Päivätyökeräyksen tavoitteena on aktivoida kouluja ja nuoria mukaan globaaliin yhteiskuntavastuuseen. Nuoret haluavat auttaa. Kun he itse saavat olla mukana tekemässä hyvää, niin he oppivat paremmin ymmärtämään maailman köyhimmässä oloissa eläviä”, kertoo Sääski.

Koulutuksen parissa 26 vuotta ollut Kaija Sääski tuntee ja tietää, millaisen kehävaikutuksen koulutus saa aikaan, sillä hän on Savonia-ammattikorkeakoulun koulutusvastuujohtaja.

Savonia-ammattikorkeakoulu tekee muutakin yhteistyötä Kallaveden lukion kanssa, sillä Savonian avoimia amk-opintoja voi valita osaksi lukion opintoja. Lisäksi Kallaveden lukiossa voi valita kansainvälisen liiketoiminnan opintoja.

”Vain koulutuksen kautta saadaan aikaan sivistystä. Naisena näen, kuinka naisia auttamalla avun saavat myös lapset, perhe ja sukukin”, toteaa Sääski, joka itse ihastui Naisten Pankin toimintaan esittelytilaisuudessa Puijon kirkolla kuusi vuotta sitten.

Naisten Pankki

• varainkeruun vapaaehtoisverkosto, joka edistää naisten toimeentuloa kehittyvissä maissa
  • syntyi Suomessa 24.5.2007
  • hankkeet toteuttaa Kirkon Ulkomaan-apu