Kotiinkin voi kuolla

Kotiinkin voi kuolla

26.4.2017

Teksti: Jenni Shakya

Ajatukseni ovat lähiviikkojen aikana suuntautuneet kohti Afrikan lämpöä.

Kesällä vierailin lomalla Hollannissa ja syksyllä olin Kirkon Ulkomaanavun järjestämällä matkalla Jordaniassa. Tällä kertaa olen lähdössä Senegaliin tutustumaan Senegalin luterilaisen kirkon työhön ja harjoittelemaan afrikkalaista tanssia. Hyvissä voimissa olen, vaikka monen mutkan kautta on tieni matkoilla kulkenut.

Syksyn Lähi-idän matkasta sain tietää toukokuussa, kun matkalle hakeneista valittiin kymmenen onnekasta. Tiedostaen muiden mahdollisen huolen kriisialueella matkustamisesta, en kovin laajasti matkasta lähipiirilleni kertonut.

Loppukesän sukujuhlissa serkkuni kysyi, minne seuraavaksi matkaan. Ennen kuin ehdin edes vastata, hän tokaisi vielä: ”Ihan minne muualle tahansa voit lähteä, mutta et Lähi-itään!” Sen alueen uutiset kun eivät ole olleet kovin mukavaa katsottavaa nykyisin. Uutisten näyttämä kuva ei kuitenkaan ole täysi totuus kaikkialla Lähi-idässä. Serkun mielipide matkakohteestani sai minut nielaisemaan vastaukseni ja kääntämään keskustelun toiseen aiheeseen.

Oli ulkomaanmatkakohde lähes mikä tahansa, yleensä huolikeskusteluja käyn läpi tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa. Hyvä matkajärjestelyistä on toki keskustella: turvallisuudesta, ohjelmasta, terveydestä... Minun on ne kuitenkin otettava huomioon, ja kun lähipiirikin suunnitelmat tietää se yleensä keventää molempien osapuolien mieltä. Olen kuullut sanottavan, että koti olisi vaarallisempi paikka altistua tapaturmille, siellä kun ei oleteta olevan vaarallista. Ei tarvitse olla niin valppaana kuin ehkä muualla. Tulisiko siis minun olla huolissani kotiväestä matkan aikana?

Tämän tekstin otsikko on vähän raju, mutta ajattelen, että jos kuuntelisin tarkkaan kaikki nämä pelot ja ihmettelyt ja jäisin kotiin, kuolisin jossain vaiheessa elämääni kuitenkin, ilman niitä mahtavia seikkailuja ja kohtaamisia. Olen toki oikein kiitollinen siitä, että voinnistani on huolehdittu ja huolehditaan tulevaisuudessakin.

Lähi-idän matka meni hyvin ja turvallisesti, Kirkon Ulkomaanapu hoiti turvallisuusasiat tarkasti. Senegalissa odottavat senegalilaiset yhteyshenkilöt, jotka pitävät matkalaisista hyvän huolen!

Tuli ”lähtö” sitten kotoa tai jostain muualta, on taivaspaikka meille kaikille avoinna Jeesuksen kautta.