Valo loistaa pimeydessä

Valo loistaa pimeydessä

26.4.2017

Minna Siikaniva

Viime viikkoina olemme kuulleet ikäviä uutisia. Ympäri maailmaa on ollut erilaisia terroritekoja ja -uhkia. Iskut ovat tulleet yhä lähemmäksi meitä. Yksi viimeisimmistä oli Tukholmassa.

Tukholman iskun aikaan olin lomamatkalla Hampurissa. Kuultuani uutisen, huomasin hetken aikaa vältteleväni aukeita paikkoja ja tarkkailevani muutenkin ympäristöä eri tavalla. Tuntui myös siltä, että poliiseja näkyi tavallista enemmän katukuvassa.

Nopeasti kyllästyin kyräilyyni ja aloin toimia normaaliin tapaan. En jaksanut, enkä halunnut antaa pelolle valtaa. Juuri siihen terroristit tähtäävät. He haluavat, että ihmiset pelkäävät.

Toivoisin, että ihmiset rukoilisivat entistä enemmän rauhan puolesta.

Mieleeni nousi katkelma Franciscus Assisilaisen tunnetusta rukouksesta:

Herra, tee minusta rauhasi välikappale,
niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta,
missä katkeruutta, toisin anteeksiantamusta,
missä epäsopua, loisin yhteisymmärrystä,
missä erehdystä, viittaisin totuuteen,
missä epäilystä, auttaisin uskoon,
missä epätoivoa, kantaisin toivoa,
missä pimeyttä, loisin sinun valoasi

Tämä rukous sopii mielestäni erittäin hyvin tähän aikaan. Sen sijaan, että puheissamme ja teoissamme kylvämme vihaa, meidän pitäisi kylvää rakkautta.

Kuopion tuomiokirkossa sai huhtikuussa maailman ensi-iltansa kirkko-ooppera Rakkauden ateria, joka pohjautuu Johanneksen evankeliumin mukaan rakkauden sanomaan. Oopperan suunnittelussa mukana ollut piispa Jari Jolkkonen kuvailee, että teoksessa on monta ajatonta teemaa: ystävyys, petturuus, kuoleman pelko ja uhrautuva rakkaus.

Ennen kaikkea se kertoo kuitenkin rakkaudesta: Jeesus ei jätä seuraajiaan yksin, vaan asettaa pyhän aterian eli ehtoollisen armon ja läsnäolon merkiksi.

On tärkeää muistaa, että pimeyden keskellä on aina uskoa, toivoa ja rakkautta. Niistä kannattaa pitää kiinni.

"Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa. " Joh1:5