Ihmisen palveluksessa

Teksti: Liisa Tiilikainen, Johtava diakoniatyöntekijä
Siilinjärven seurakunta

Kuva: Pixabay

Diakonia on ihmisen palvelemista niin lähellä kuin kaukana. Kirkon diakoniatyö on luonteeltaan jatkuvaa omalta mukavuusalueelta poistumista. Työhön tarvitaan sekä ammattilaisia että seurakuntalaisia.

Kirkon ja diakonian työhön kuuluu huolehtia heikompiosaista lähimmäisistä. Aina on ollut ihmisiä, jotka ovat tippuneet tai tippumassa turvaverkkojen ulkopuolelle. Tänään ihmisten ongelmat ovat monimuotoistuneet ja sosiaalipoliittisesti määriteltyjen riskiryhmien väliin jää niitä, joille huono-osaisuus kasaantuu.

Koska julkisen sektorin ratkaisuissa haetaan aukkojen paikkaajia, diakoniatyön yhteiskunnallinen tilaus kasvaa. Suomalaiset odottavat, että tulevaisuuden kirkko auttaa vanhuksia, vammaisia, köyhiä, syrjäytyneitä ja turvapaikanhakijoita.

Diakoniatyössä kohdataan eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa eläviä ihmisiä. Työn taustalla on raamatullinen ihmiskäsitys: jokainen ihminen on Jumalan luoma ja lunastama, arvokas ja ainutkertainen ja kantaa sisällään Jumalan kuvaa.

Omaa diakoniatyötäni kannattelevat Raamatun ohjeet palvella toisia. Rakkauden kaksoiskäsky ja Kultainen sääntö ovat hyviä ohjeita meille jokaiselle. Jos osaisimme rakastaa Jumalaamme yli kaiken ja lähimmäistämme kuin itseämme ja myös kohtelisimme toisiamme, kuten toivoisimme itseämme kohdeltavan, meidän olisi helpompi elää. Kyselen välillä itseltäni, pystynkö elämään näin – kaikkina aikoina ja suhteessa kaikkiin ihmisiin.

Läheisiä ja rakkaita ihmisiä on helppo kohdella rakkaudesta käsin. Miten sitten suhtaudun alituisesti huonosti käyttäytyvään tai sopimuksia rikkovaan ihmiseen? Miten päihde- tai riippuvuusongelmista kärsivään ihmiseen, joka tulee vastaanotolle tai kolkuttelemaan kotiovelle? Miten maahanmuuttajiin, joiden asioita mietin ja kohtaan työssäni?

Kristilliselle kirkolle ei riitä pelkästään, että se julistaa sanaa ja jakaa sakramentteja. Ollakseen uskollinen kirkon tulee aina myös palvella toisia ihmisiä katsomatta heidän taustaansa tai alkuperäänsä.

Kristillisyyteen kuuluvat Jumala ja maailma, lähimmäinen ja Kristus, sielun pelastus ja nälän lievitys, kirkko ja yhteiskunta. Jos keskitymme kirkkona vain oman kristillisyyden hoitamiseen mutta unohdamme rakkauden, lähimmäisen, ihmiskunnan hädän ja siihen reagoimisen, hairahdumme pois kristinuskosta. Usko ja rakkaus kuuluvat erottelematta yhteen. Tarvitaan siis marttoja ja marioita.