Suomi 100 -mollamaijat vauvoille

Suomi 100 -mollamaijat vauvoille

22.2.2017

Teksti ja kuva Sini-Marja Kuusipalo

Kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta, Siilinjärvellä jokainen juhlavuoden aikana syntynyt saa uniikin mollamaijan. Idean äiti Eila Niskanen Terveys ry:n Siilinjärven paikallisyhdistyksestä on muiden vapaaehtoisten kanssa tehnyt jo 150 mollaa.

Mistä nousi idea?

”Äitini syntyi Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12.1917. Hän jäi 8-vuotiaana äidistään orvoksi ja muutti mollamaija sylissään mummolaan. Tuo mollamaija jäi äidin ja koko sukumme mieleen pysyvästi. Mietin, voisiko mollamaija olla muistona nykyajankin lapsille. Siilinjärvellä ideastani innostuttiin heti.”

Miten mollamaija syntyy?

”Ensin pesen ja silitän kankaan. Sitten valmistan painoseulat ja painan nukkekuvat, joita on viittä eri mallia. Kaavoitan ja leikkaan kankaan ja ompelen nuken. Lopuksi täytän nuken ja numeroin sen. Yhteen mollaan menee 2,5 tuntia.

Mollamaijat tehdään vauvojen käyttöön, ei vain koristeeksi. Ne ovat hyvää puuvillaa, niissä ei ole irtoavia osia, ja ne kestävät pesun. Nukkeja jaetaan Siilinjärvellä syntyneille lapsille myös Tarinan vastaanottokeskuksessa. Mahdolliset ylimääräiset nuket annetaan päiväkoteihin.”

Mitä pidätte tärkeänä kampanjassa?

”Mollamaijat ovat paikallisia ja käsityötä. Kaavat on tehnyt paikallinen yrittäjä ja painokuvat suunnitellut Kuvataideyhdistyksen puheenjohtaja. Me nukentekijät olemme Terveys ry:n vapaaehtoisia. Kansalaisopiston kuvataidekerholaiset tekevät jokaiseen mollaan kortin, jossa on paikallisen runoilijan runo. Kortteja tekee 100 koululaista, joista tulee vauvoille korttikummeja. MLL:n paikallisosasto on järjestänyt jakelun neuvoloiden kautta.”

Mitä viestiä mollamaija vie perheisiin?

”Mollamaijat ovat sini-valkoisia, Suomen värisiä, ja muistuttavat perheissä Suomen itsenäisyydestä. Toivon, että nukesta tulisi lapselle tärkeä muisto koko elämäksi. Me Terveys ry:n toiminnalla tuemme päihteetöntä elämäntapaa, siksi kannustan perheitä myös hoitamaan lasta ja perheasioita ilman päihteitä.”

Mollamaijakampanja syntyy mm. Terveys ry:n ja MLL Siilinjärven yhteistyönä ja on osa Siilinjärven Yhdessä hyvää! 100 lahjaa lähimmäiselle -hanketta. Kuvassa vasemmalla Eila Niskanen Terveys ry ja Kaisa Raninen MLL Siilinjärvi.