Kaikille tilaa riittää

Kaikille tilaa riittää

22.2.2017

Minna Siikaniva

Kirkon vuositilastot ovat valmistuneet. Vuoden 2016 lopussa Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän alueella asuvista kirkkoon kuului arvion mukaan 73,2 prosenttia. Koko Suomen vastaava luku on 71,9 prosenttia.

Kirkosta eroavat eniten nuoret aikuiset ja he myös liittyvät eniten kirkkoon. Kotimaa-lehdessä oli aiheesta hyvä kirjoitus 26.1.2017. ”Kirkkoon ei kuuluta uskon vuoksi, mutta siitä erotaan uskon puutteessa. Kirkkoon kuulutaan hyvin arkisista ja käytännöllisistä syistä: kyselytutkimusten mukaan tärkeintä on se, että kirkko auttaa vanhuksia ja vammaisia, kirkko ylläpitää hautausmaita, kirkko järjestää lapsille ja nuorille toimintaa, tarjoaa mahdollisuuden saada kirkollinen hautaaminen ja pitää yllä kirkollisten juhlapyhien kristillistä perinnettä.”

”Kun henkilökohtainen yhteys kirkkoon katoaa, muodostuu erityisesti nuorten aikuisten mielikuva kirkosta aikaisempaa voimakkaammin median välityksellä. Mielikuva mediassa on tällä hetkellä ristiriitainen. Mediaan pitäisi saada enemmän näkyviin kirkon perustoimintaa ja työtä. Sillä on tosin vaikeampi ylittää uutiskynnystä.”

Lähetämme Kuopion seurakuntien viestinnästä viikoittain tiedotteita, joissa kerromme ajankohtaisista tapahtumista ja asioista. Kirkon tiedotuskeskuksesta tulee säännöllisesti tiedotteita koko kirkkoa koskevista uutisista sekä vaikkapa kirkkopyhien aiheista.

Kuopion seurakuntien verkkosivuja avattiin viime vuonna lähes miljoona kertaa. Suurin osa verkkosivujen kävijöistä tulee sivuille hakukoneen kautta. Suosituin sivu on ylivoimaisesti tapahtumat.

Kirkko ja koti -lehden painos on 74 000 ja se jaetaan kaikkiin kotitalouksiin, joissa ei ole ilmaisjakelukieltoa. Lehdessä luetuimpia palstoja ovat tapahtumat ja kirkolliset ilmoitukset. Verkkolehdessä kirkkojakoti.fi sivulatauksia oli viime vuonna yli 65 000 ja eniten siellä luetaan vanhoja juttuja eli arkistoa.

Sosiaalisessa mediassa tavoitimme viime vuonna aiheesta riippuen keskimäärin 700–8 000 ihmistä. Joulukuussa jopa yli 10 000. Lisäksi Kuopion seurakunnilla on viikoittain maksettua ilmoittelua Savon Sanomissa. Syötämme tapahtumia myös erilaisiin tapahtumakalentereihin.

Seurakunnissa on joka viikko useita kymmeniä tapahtumia eri-ikäisille ihmisille. Kirkkoon kannattaa kuulua! Siten ylläpidät kirkon tekemää hyvää työtä ja mahdollistat tapahtumien järjestämisen myös jatkossa.