Laskiainen aloittaa paastonajan

Laskiainen aloittaa paastonajan

22.2.2017

Kuva Tuija Hyttinen

Laskiaista vietetään paastonajan alkaessa. Laskiainen-nimen alkuperä on epävarma. Monet kielentutkijat kannattavat tulkintaa, jonka mukaan sana juontuu laskea-verbistä; laskiaisesta alkaa paastopäivien laskeminen. Toinen suosittu selitys on ollut, että laskiaisena ”laskeudutaan” paastoon.

Mahdollisuus luopumiseen

Laskiaissunnuntain evankeliumitekstissä palautetaan mieliin se, että Jeesuksen julkinen toiminta päättyy ristinkuolemaan. Kuolema ei kuitenkaan kristityille merkitse loppua. Jeesus ei jää ristille, vaan yhä tänäänkin, yli 2000 vuotta Jerusalemin tapahtumien jälkeen, puhumme tyhjästä haudasta ja kuoleman voittamisesta. Paastonaikana on mahdollisuus oman luopumisen kautta samaistua tähän.

Laskiaistiistaina monessa kulttuurissa vietetään iloisia karnevaalijuhlia. Sana karnevaali (carne vale) merkitsee suomeksi ”hyvästi liha”. Kotimainen vastine karnevaaleille on pulkkamäki ja hernekeitto. Se on perua siitä, ettei katolisena aikana laskiaisen jälkeen syöty lihaa ennen kuin pääsiäisenä. Ennen paaston alkua syötiin mahdollisimman vahvasti. Laskiaispullat sopivat siis myös tähän perinteeseen.

Tuhkamerkki otsaan

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Viime vuosina on yleistynyt tapa, jossa seurakuntalainen voi ottaa vastaan otsaansa tuhkamerkin katumuksen ilmauksena. Tuhka muistuttaa katoavaisuudestamme, mutta entisaikaan tuhkasta tehtiin saippuaa, joten tuhka symboloi myös puhdistautumista.

Paastonaika kestää 40 arkipäivää ja sillä on useita sisältöjä. Luterilaiseenkin perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä. Paastonaika antaa mahdollisuuden tehdä tilaa elämässään myös hiljentymiselle, oman jumalasuhteen pohdinnalle, ja sen miettimiselle onko elämässä asioita, joita voisi tehdä toisin.

Laskiaissunnuntaita vietetään tänä vuonna 26.2. Laskiaistiistai on 28.2. ja tuhkakeskiviikko 1.3.