Apua väsyneille vanhemmille

Apua väsyneille vanhemmille

25.1.2017

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

Tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja ja kahden lapsen äiti Hanna Lehtonen tarjoaa apua pienten lasten vanhemmille.

Ensin hän kirjoitti kirjan Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen ja syyskuussa hän julkaisi ainutlaatuisen verkkosivuston, josta löytää vaivatta muun muassa neuvolat ja vertaistukipalvelut. Joulukuussa sivustolla oli yli 5000 uniikkia kävijää.

Miksi halusit lähteä auttamaan väsyneitä vanhempia?

”Uskon vilpittömästi hyvän jakamiseen ja toisten auttamiseen. Minua vie eteenpäin kutsumuksen palo ja hyvä voima. Itse olen kokenut vakavan uupumuksen. Jos minun tarinani auttaa edes yhtä vanhempaa hakemaan apua, niin se on jo hienoa.”

Millaista palautetta olet saanut?

”Maakuntalehdessä ilmestyi juttu, jossa kerroin tarinani. Pian eräs vanhempi laittoi viestiä fb-sivujeni kautta, että jutun myötä hän ymmärsi tarvitsevansa apua. Itkin palautteesta. Palaset loksahtavat elämässäni paikoilleen, ja tajusin, että verkkosivustolle on tarvetta. Siitä on tullut kiitosta, kun olen nostanut pienten lasten vanhempien väsymyksen keskusteluun. Kävin valtakunnallisilla neuvolapäivillä, jossa sivuston vastaanotto oli huikea. Sain myös kehittämisideoita. ”

Millaisia neuvoja annat väsyneille äideille?

”Kerro väsymyksestäsi ystäville, läheisille sekä neuvolassa. Neuvolassa pitäisikin olla väsymystesti! Emme ole täällä yksin, joten kun kerrot tilanteesi ja pyydät apua, joku tarttuu avunpyyntöösi. Myös seurakunnasta voi pyytää apua.”

Kirjoitit pilke silmäkulmassa blogiisi ”Suorittajaäidin 10 käskyä”. Mitä kerroit?

”Pysähdy ja kuuntele itseäsi eli kaikkea ei tarvitse tehdä itse, heti ja pelkästään sinun tavallasi. Kunnioita puolisoasi ja perhettäsi. Kukaan ei tykkää asua Hitlerin kanssa. Muista pyytää apua arkeen ja nauti elämästäsi!”

Millaisia terveisiä haluat kertoa suorittajaäitien lähipiirille?

”Uskon, että suorittajaäidit haluavat apua, joten kertokaa, että haluatte auttaa. Kaikkia lankoja on turha yrittää pitää omissa käsissä. Isien on hyvä tehdä lapsen kanssa asiat omalla tavallaan.”