Opettajalle joulu on vanhaa ja uutta

Opettajalle joulu on vanhaa ja uutta

30.11.2016

Teksti ja kuva: Mirka Karhunen

Joluevankeliumi ja jouluvirret ovat erottamaton osa lapsuuden joulujuhlamuistoja. Muistojen juhlat päättyivät perinteisiin joululauluihin, joista tunnetuimpia lienevät Heinillä härkien kaukalon ja Enkeli taivaan. Klassikkojen rinnalle ovat nykyään nousseet myös uudet joululaulut.

Siilinjärveläisen Hamulan alakoulun opettaja Marika Makkonen arvioi laulujen muuttuneen viimeisten vuosikymmenien saatossa.

- Melodiat ja sanoitukset ovat muuttuneet iskelmätyyppisiksi ja balladimaisiksi. Uusia joululauluja löytyy yhä enemmän myös koulujen laulukirjoista, Makkonen toteaa.

Vaikka uusia joululauluja lauletaan koulussa paljon, ei niistä ole vielä löytynyt oppilaille suosikkia. Vuodesta toiseen kestosuosikkeja ovatkin perinteiset joululaulut. Oppitunneilla uusien laulujen sijaan halutaan kuulla Petteri punakuonoa tai Joulupuu on rakennettu.

”Vanhoissa joululauluissa on joku joulun taika, joka virittää jouluntunnelmaan. Omat lapsuuden muistot ja perinteet ovat varmasti niitä seikkoja, joita haluan välittää sekä omille lapsille että oppilailleni”, Makkonen pohtii.

Laulut teeman ympärille

Kouluissa joulujuhlan suunnittelu aloitetaan jo hyvissä ajoin. Näin on myös Hamulan koululla, jossa ensimmäiset joulujuhlapalaverit pidetään jo lokakuussa, heti syysloman jälkeen. Joka vuosi juhlassa on teema, jonka ympärille ohjelmanumerot rakennetaan. Myös joulujuhlassa esitettävät laulut kasataan teeman ympärille. Toki poikkeuksiakin löytyy.

”Perinteeksi on muodostunut, että koulumme bändi- ja kuorokerho esittävät juhlassa pari laulua, jotka eivät välttämättä liity juhlan teemaan vaan ovat uusia jouluisia lauluja. Juhla koostuu myös yhteislauluista, joista ainakin yksi on kaikille tuttu”, Makkonen kertoo.

”Koulullamme on ollut perinteenä myös Siilinjärven Musiikkiopiston Jouhevat -jousiorkesterin järjestämä pienimuotoinen Kauneimmat Joululaulut -hetki. Kouluaikaan järjestettävässä tilaisuudessa oppilaat ja koulun henkilökunta pääsevät laulamaan perinteisempiä joululauluja.”

Joululaulut luovat tunnelmaa

Joulun aikaan ympärillä leijuvat jouluiset tuoksut ja sävelet virittävät joulutunnelmaan. Näin on myös Marika Makkosella, joka odottaa hetkeä, jolloin voi kaivaa joululevyt esiin ja soittaa niitä aina joulun välipäiviin saakka.

”Joululaulut merkitsevät minulle todella paljon. Ne ovat merkki joulun odotuksesta ja lähestyvästä juhlasta.  Kuuntelen lauluja myös kännykän sekä netin kautta. Autossa on aina mukana joululaululevy, jota on mukava kuunnella.”

Perinteisten joululaulujen rinnalle on luokanopettajalle löytynyt pari uutta suosikkia, joista yksi on Juulia Haverisen Lumeen jäljet jää. Yksi laulu on kuitenkin ylitse muiden.

”Ehdoton suosikkini on Petri Laaksosen Lumivalkeaa. Tänä vuonna kuoro pääsee sen joulujuhlassa laulamaan. Tässä laulussa on sitä jotain. Sen sanat luovat joulutunnelman,” Makkonen tunnelmoi.