Feissari on hyvällä asialla

31.8.2016

Teksti: Heli Haring

Kuva: Seija Rytkönen

Nykyään varma kesän merkki on katukuvaan ilmestyvät feissarit eli eri järjestöille varainkeruuta harjoittavat nuoret. Tänä kesänä Kuopion torilla on voinut törmätä muun muassa Kirkon Ulkomaanavun feissareihin. Elokuun lopussa pestinsä päättävä Petteri Johansson on yksi heistä.

Oletko aikaisemmin ollut feissarina?

”En, tämä on minulle ensimmäinen kerta tällaisessa työssä. Hyvin olen kuitenkin viihtynyt ja voisin kuvitella työskenteleväni feissarina myös ensi kesänä.”

Mitä työhösi kuuluu?

”Päätavoite on hankkia Kirkon Ulkomaanavulle kuukausilahjoittajia. Kerron myös järjestön toiminnasta, sillä kaikki eivät välttämättä tiedä mikä Kirkon Ulkomaanapu on ja mitä se tekee. Monet kyllä kuuntelevat ihan kiinnostuneina, vaikka eivät lahjoittajiksi ryhtyisikään. Sekin on jo askel eteenpäin.”

Miten ihmiset suhtautuvat feissareihin?

”Suhtautumista on oikeastaan kolmenlaista: osa ei noteeraa ollenkaan, jotkut saattavat olla hyvinkin ilkeitä ja toiset vastaavasti tykkäävät jäädä juttelemaan pitkäksikin ajaksi.”

Oletko onnistunut tavoitteissasi?

”Alkukesästä tuli paljonkin lahjoittajia, jopa seitsemän päivässä. Nyt tahti on tasaantunut 2–3 lahjoittajaan per päivä. Määrään on vaikuttanut se, että aika pitkälti ne ovat samoja ihmisiä, jotka torilla päivittäin kulkevat.”

Millainen ihminen pärjää feissarina?

”Sellainen, joka on luonteeltaan positiivinen ja sosiaalinen. Ei saa pelätä kontaktin ottamista ja ihmisten kanssa juttelemista. Eikä pidä ottaa itseensä ilkeitä kommentteja.”

Miten säät vaikuttavat työhön?

”Hyvällä ilmalla on paljon ihmisiä liikkeellä. Kovin kurjalla kelillä emme tule töihin ollenkaan, koska silloin torilla on hiljaista ja tyhjää. Sisätiloissahan meillä ei ole lupa harjoittaa työtämme.”