Tahdon

Teksti: Heli Haring

Hääkuva: Akseli Muraja

Pikkukuva: Seija Rytkönen

Kesä on häiden sesonkiaikaa.
Ella-Maria ja Antti Ukkonen ovat yksi tämän suven onnellisista vihkipareista.

Jos aivan tarkkoja ollaan, haastateltavana ovat Ella-Maria Kokkonen ja Antti Ukkonen. Lehden ilmestyttyä pariskunnalla on jo sama sukunimi: Ukkonen.

”Sukunimen vaihtuminen on hyvin pienestä kiinni, minullahan muuttuu vain kaksi kirjainta”, Ella-Maria nauraa.

Pari arvelee, että vihkimisen jälkeen myöskään arki ei ihmeemmin muutu – onhan yhtä pidetty jo lähes kahdeksan vuotta.

”Olemme asuneet nyt vajaat kolme vuotta yhdessä Kuopiossa. Tunnemme toisemme jo lapsuusvuosilta, joten tuskin avioituminen sinänsä tuo mitään uutta ja mullistavaa suhteeseemme.”

Silti kihlautumisen jälkeen oli selvää, että naimisiin mennään.

”Joissakin asioissa olemme aika perinteisten arvojen kannalla. Arvostamme parisuhdetta, perhettä ja vanhempien kunnioittamista”

Häät Muuruvedellä

Alun perin Ella-Maria on kotoisin Tuusniemeltä ja Antti Juankosken puolelta Västinniemen kylältä.

”Antti oli veljeni kaveri ja sitä kautta tutustuimme. Pitkään liikuimme samoissa kaveriporukoissa, mutta pikkuhiljaa suhde syveni seurusteluksi”, Ella-Maria muistelee.

”Taisin kyllä vähän ihastua Anttiin jo silloin, kun ensimmäisen kerran tapasimme.”

Yhteisten vuosien myötä parille on muodostunut läheinen suhde Muuruveden kirkkoon.

”Se ei ollut meidän kummankaan rippikirkko, mutta siellä olemme tottuneet käymään esimerkiksi joulukirkossa.”

Siksi molemmat halusivat ehdottomasti, että Muuruvedellä heidät myös vihitään.

”Kirkko on kaunis ja tunnelmallinen. Se on myös lähellä hääjuhlan pitopaikkaa, kartanohotelli Kivennapaa.”

Pariskunnan vihkii Mikko Huhtala, joka hänkin on kummallekin tuttu jo vuosien takaa.

Jännitys tiivistyy

Haastatteluhetkellä häihin on aikaa enää kaksi päivää.

”Kyllähän se jännittää, vaikka järjestelyt ovat sujuneet aikataulussa ja kaiken pitäisi olla kunnossa”, Ella-Maria myöntää.

”Asiat ovat reilassa, joten mitäpä tässä suotta hermoilemaan”, Antti toppuuttelee.

Kihloihin pari meni vuonna 2011. ”Virallinen” kosinta tapahtui puolitoista vuotta sitten yhteisellä lomamatkalla ja siitä asti häitä on suunniteltu.

”Sen verran meillä on ollut aikaa, ettei mitään viime hetken paniikkia ole päässyt syntymään.”

Yksi suuri ponnistus vihkiäisten alla on ollut häävalssin opettelu. Se on kuulemma saatu hiottua salonkikelpoiseksi intensiivisellä harjoittelulla.

”Elättelen toivetta, että Antti innostuisi tanssimisesta enemmänkin. Olisi kiva, jos siitä saataisiin yhteinen harrastus”, Ella-Maria aprikoi.

Hääpäivänä tunteet ovat herkässä ja Ella-Mariakin epäilee, että nenäliinoja saattaa kulua vino pino.

”Olen yleensä itkenyt muiden häissä heti, kun häämarssi alkaa soida. Saa nähdä, miten vuolaasti kyyneleet virtaavat omissa häissä.”

Arki on parasta

Nuori pari on ehtinyt yhteisen arjen myötä tutustua toistensa luonteenpiirteisiin – niin hyvässä kuin pahassakin.

”Yhdessä asuminen oli alkuvaiheessa opettelua puolin ja toisin. Ella-Maria oli silloin aika taitava hankaamaan vastaan erinäisissä asioissa”, Antti kertoo pilke silmäkulmassa.

”Hermostuin helposti siitä, kun Antti vietti paljon aikaa harrastustensa parissa. Nykyään hän joutuu olemaan myös työnsä takia pidempiä aikoja pois kotoa, mutta enää asia ei ole minulle mikään ongelma”, Ella-Maria selvittää.

Pariskunnasta Antti on rauhallisempi ja Ella-Maria omien sanojensa mukaan helpommin ”nollasta sataan” kiihtyvä tyyppi.

”Koen turvallisena sen, että Antti osaa tasoitella kuohahduksiani. Kun hän on rauhallinen ja vakuuttelee, että kaikki järjestyy, niin rauhoitun itsekin.”

”Parasta Ella-Mariassa on hänen myönteinen elämänasenteensa. Kun esimerkiksi tulen työreissuilta kotiin, siellä on aina peruspositiivinen vastaanotto.”

”Oikeastaan tavallinen arki on parasta. Tykkäämme siivota ja kokkailla yhdessä, ei siinä sen kummempaa luksusta tarvita”, molemmat toteavat kuin yhdestä suusta.

Tulevaisuuden haaveita

Jokaisessa suhteessa tulee eteen myötä- ja vastamäkiä. Ella-Maria ja Antti luottavat ongelmatilanteissa puhumisen voimaan.

”Hyvin olemme saaneet solmut avattua puhumalla. Ehkä tässä pitkin matkaa joutuu muistuttelemaan itseään, että asioita ei saa jäädä hautomaan. Pitää kertoa toiselle heti, mikä mieltä painaa.”

Molemmat myöntävät, että aina ei ole helppoa pyytää anteeksi.

”Mutta siinäkin olemme kehittyneet. Eikä se liian helppoa saa ollakaan. Kun pyytää anteeksi, sitä pitää todella tarkoittaa.”

Lähitulevaisuuden haaveena pariskunnalla on tehdä häämatka jonnekin vähän kauemmaksi.

”Ehkä myöhemmin talvella se voisi järjestyä.”

Parin vuoden sisällä olisi toiveissa hankkia yhteinen omistusasunto.

”Olemme molemmat maaseudulta lähtöisin ja välillä pohdimme, olisiko mukava asettua tulevaisuudessa maalle. Mutta toki asiaan vaikuttaa se, mistä päin saa työpaikan.”

”Ei pidä kuitenkaan suunnitella liikaa, vaan olla avoin eri mahdollisuuksille. Otetaan vastaan se, mitä elämä antaa."