Näe ihminen
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Näe ihminen

”Minä näen sinut.” Viime sunnuntaina vietetyllä kehitysvammaisten valtakunnallisella kirkkopyhällä oli osuva teema. Vammaiset eivät enää pysy piilossa peräkammareissa, vaan he tulevat yhä näkyvämmäksi osaksi yhteiskuntaa. Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kohdatuksi.

Vammaisiin suhtauduttiin takavuosina monesti häpeillen. Kun työskentelin kehitysvammaisten työkeskuksessa 1990-luvulla, jotkut vanhimmista kehitysvammaisista kertoivat suoranaisesta eristämisestä. Vieraiden tullessa kylään lapsi tai nuori suljettiin huoneeseensa tai katseilta näkymättömiin.

Suomessa takapajuisimmista asenteista ollaan onneksi pitkälti päästy. Monissa maissa muiden muassa lähetystyöntekijöillä on kova työ vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisarvoiseen kohteluun.

Populaarikulttuurissa kehitysvammaisia on esiintynyt näkyvästi 2010-luvulla. Elokuva Vähän kunnioitusta käsitteli vammaisten mahdollisuuksia itsenäiseen elämään ja rakkauteen. Suomen kovimmasta punk-yhtyeestä Pertti Kurikan Nimipäivistä kertova Kovasikajuttu oli hulvaton, anteeksipyytelemätön ja karun realistinenkin kuvaus keharien kapinasta lokeroimista ja leimaamista vastaan.

Ajankohtainen Kakkonen kertoi taannoin Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin pyrkimyksestä avata uusi asumisyksikkö. Haastateltu Taina tykitti täysilaidallisen ”ei minun takapihalleni!” -perusteluita. Kehitysvammaiset laskevat kalliiden asuntojen arvoa ja häiritsevät arvokkaan alueen rauhaa...

Sosiaalisessa mediassa syntyi laaja vastareaktio. Ymmärrettiin, että asuinalueen todellinen arvokkuus näkyy siinä, kuinka siellä suhtaudutaan kaikkiin kanssaihmisiin.

Jean Vanier, kansainvälisen Arkki-yhteisön perustaja, kirjoittaa, että Jeesuksen suuren salaisuuden paljastavat köyhät ja heikot: vammaiset, sairaat, työttömät, huumenuoret, aidsiin sairastuneet…

He kertovat ”kunnon kansalaisille” näiden hengellisen tilan vaatiessaan koko olemassaolonsa voimalla vastausta kysymyksiin ”rakastatko minua todella?” ja ”miksi olet hylännyt minut?”. He paljastavat katseensa pois kääntävien sydämen kovuuden.

Useimmilla meistä on erilaisuuden kohtaamisessa – ihmisen näkemisessä – vielä paljon opittavaa. Kehitysvammaiset ystävämme ovat näissä läksyissä mainioita opettajia.

 

JANNE VILLA