Iltapäivätoiminta on perheille mieluista

Iltapäivätoiminta on perheille mieluista

29.6.2016

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

Asiakaskyselyn mukaan iltapäiväkerhot koetaan tarpeellisiksi.

Kuopion ev.lut. seurakuntien yhteinen lapsityö on yhtenä palveluntuottajana Kuopion kaupungille iltapäivätoiminnassa. Pienet koululaiset menevät koulutuntien jälkeen iltapäiväkerhoon leikkimään, tekemään läksyjä, syömään välipalaa, lepäämään ja ulkoilemaan.

Huhtikuussa tehdyssä asiakaskyselyssä koululaisten iltapäivätoiminta koettiin mielekkääksi ja lapset viihtyvät. Yhteistyö ohjaajien ja perheiden välillä on sujunut hyvin. Kyselyyn vastasi 68 lasta ja heidän huoltajaansa. Kaikkiaan iltapäivätoimintaan osallistui viime kaudella 95 lasta.

Yhteistyö luottamuksellista

Kerhotoimintaa järjestetään yhteistyössä viiden koulun kanssa: Kalevalan koulun Pohjantien yksikkö, Länsi-Puijo, Neulamäki, Puijonsarvi ja Pyörö.  Ohjaajina ovat seurakunnan lastenohjaajat ja kaupungin palkkaama työpari.

”Ohjaajat saivat paljon kiitosta työstään.  Yhteistyö henkilökunnan kanssa oli luottamuksellista, perhettä oli kunnioitettu ja heitä oli kuultu iltapäivätoimintaan liittyvissä asioissa”, kertoo asiakaskyselyn tuloksista Kuopion seurakuntien varhaiskasvatuksen ohjaaja Riitta Immonen.

Kyselyn mukaan lapset tulevat mielellään koulun jälkeen kerhoon. Lapset kokevat, että ohjaajina toimivat aikuiset ottavat heidät huomioon ja ovat heitä varten. Koulujen piha-alueet on suunniteltu lapsia varten ja siellä on hyvä ulkoilla. Lasten mielestä leikkiminen onkin mukavinta, samoin askartelu ja kaikenlainen liikunta.

Joitakin kehitettäviäkin asioita nousi kyselyssä esille. Yhdessä sovittuja asioita ei ole aina helppo noudattaa, melua on joskus liikaa ja läksyjen tekeminen ei tuntunut mukavalle.

”Toiminnan alkuun toivottiin tutustumista enemmän. Kehitysideoiden listalla olivat myös läksyjen tekoon liittyvät asiat, viikoittaisesta toiminnasta tiedottaminen sekä ulkoilu”, toteaa Immonen.

Perinteinen reissuvihko koetaan kuitenkin toimivaksi tiedonvälittäjäksi iltapäivätoiminnassa. Välipalat jakavat mielipiteitä voimakkaasti kaikissa ryhmissä, sillä toisille lapsille välipala maistuu hyvin ja toisille taas ei.

Herkkuja ja trampoliini

Entä millainen olisi unelmien kerhotila? Siellä olisi muun muassa hiljainen huone, legolandia, iso ja värikäs tila, trampoliini, seinät pinkkiä ja pehmohuone.  Kaakaokone valmistaisi kaakaota, karkkeja sekä herkkuja olisi joka päivä, ja saisi valita lemppareista mitä haluaa.  Unelmien tilassa voisi huutaa, siellä olisi myös eläimiä ja kaiken lisäksi paistaisi aurinko.

”Tämän kyselyn vastauksien avulla kehitämme toimintaamme, sillä järjestämme vanhempainillan ja pidämme koulun aloittamispäivänä eri aikaan infoja.  Viikoittaisesta toiminnasta tiedotamme reissuvihkoissa enemmän.”

Meluasiaan on kiinnitetty ja tullaan vielä kiinnittämään huomiota. Lepoon ja rauhoittumiseen pyritään järjestämään lapsille oma paikka. Myös välipaloista annetaan palautetta keittiölle.

”Läksyjen tekeminen ja siihen liittyvät käytännöt sovitaan vanhempainillassa. Myös lasten huomioimista ja kuulemista toiminnassa lisätään. ”

Turvalliset peruspilarit

Siurujen perhe on ollut hyvin tyytyväinen iltapäivätoimintaan. Ville-pojan piti olla aluksi vain jouluun saakka toiminnassa mukana. Hän kuitenkin viihtyi niin mainiosti, että jatkoi kevääseen saakka.

”Ei ole tarvinnut olla koulun jälkeen yksin, olen saanut kivoja kavereita ja on ollut mukavaa”, 7-vuotias Ville summaa.

Isä Jani Siuru kertoo, että perhe on kokenut iltapäivätoiminnan turvalliseksi ja lapsen kasvua tukevaksi. Toiminnassa on paljon sellaista, joka tukee omaa arvomaailmaa.

”On hyvä, että täällä asetetaan rajat ja säännöt, eikä ketään kiusata. Silloin lapsella on turvalliset peruspilarit. Ohjaajat ovat mukavia ja yhteistyö sujuu”, Jani Siuru kehuu.

”Suosittelisin muillekin, ehdottomasti! Ja jos kehittämistä pohtii, on vaikea keksiä mitään. Toiminta on jo sellaisella tasolla, että jos pitää tätäkin tasoa yllä, niin se on hienoa.”

Lue lisää iltapäivätoiminnasta verkkosivuiltamme