Kaksin on parempi kuin yksin

Kaksin on parempi kuin yksin

29.6.2016

Minna Siikaniva

Unohdamme usein olla kiitollisia niistä asioista, joita meillä on. Pessimisti ei pety - sanotaan. Synkistely ja valittaminen valtaavat usein mielen. Olisi mukavaa olla positiivinen, mutta se ei ole aina helppoa. Siksi on tärkeää pysähtyä miettimään omaa käytöstään ja pohtia tarttuuko ensimmäisenä epäkohtiin. Yleensä palautetta tulee annettua enemmän virheistä kuin onnistumisista.

Kiitollisuus on aiheena 15. sunnuntaina helluntaista, joka on elokuun lopussa. Silloin puhutaan kiitollisuudesta ja kiittämättömyydestä. Jeesus teki hyvää erityisesti muiden hylkäämille ihmisille. Niistä ihmisistä, joita hän auttoi, vain harvat palasivat kiittämään. Joitakin kiusasi se, ettei Jeesus toiminut heidän tahtomallaan tavalla. Jeesus halusi tehdä hyvää kaikille.

Piispat Jolkkonen, Riekkinen ja Sihvonen kertovat haastattelussaan olevansa kiitollisia muun muassa perheestään ja ystävistään.

Niin olen minäkin. Äitini totesi kerran, että sinulla on kyllä todella laaja ystäväpiiri. Ja tottahan se on, siihen mahtuu kaikenikäisiä ja kaikenlaisia ystäviä.

Mieleeni palautui viime viikonloppu. Huomasin ystäväni jääkaapissa magneetin, jossa luki: ”Ystävät ovat perhe, jonka saamme itse valita”. Siitä perheestä kannattaa tehdä niin hyvä kuin mahdollista. Oman perheen puuttuessa ystävien merkitys korostuu.

Ystävät ovat rikkaus. Silti yksinäisyys on aikamme ongelma, joka koskettaa kaikkia ikäluokkia.

Sanotaanhan Raamatussa:

Kaksin on parempi kuin yksin, sillä kumpikin saa vaivoistaan hyvän palkan. Jos he kaatuvat, toinen auttaa toista nousemaan, mutta voi yksinäistä, joka kaatuu, häntä auttamassa ei ole ketään. Saarn. 4: 9–10.

Kirkko pystyy tässäkin tarjoamaan apuaan. Kannattaa rohkeasti osallistua seurakunnan toimintaan. Sieltä voi löytää myös ystäviä. Kristuksen seuraajina olemme kaikki yhtä perhettä.

Ja kiitos, että kerran on taivas kotimme.
On koti luona Herran, Jumalan lapsille.

Virsi 468:8