Pyhäpäivinä tarjotaan vain parasta
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Pyhäpäivinä tarjotaan vain parasta

25.5.2016

Teksti ja kuva: Seija Rytkönen

 

Kuopion Kallaveden seurakunnan pyhäpäivän messuissa keskitytään Jumalan
sanaan ja Hänen läsnäoloonsa, toisten ihmisten kohtaamiseen sekä yhdessäoloon.

Laaja-alainen ja monikulttuurinen seurakunta on kuitenkin erilaisten kristittyjen yhteisö ja siihen tarpeeseen ovat tulleet erityismessut.

”Meillä erityismessuiksi voisi luokitella ainakin vappuaattona olevan Afrikkalaisen gospelmessun taivaallisen ihanissa vappupippaloissa, Myrskylyhtymessun loka-marraskuussa ja Motoristimessun toukokuussa Syvänniemen kirkossa”, kertoo Kallaveden seurakunnan kirkkoherra Matti Pentikäinen.

”Gospelmessu ja vappupippalot seurakunnan tapahtumana mahdollistaa eri-ikäisten juhlan rennossa ilmapiirissä, hengellisyyden maustein. Motoristikirkko on taas siunausta toivottava messu alkaneelle moottoripyöräkaudelle ja Myrskylyhtymessu on Kallaveden vesistöelementtiin pohjautuva, talven pimeydessä Jumalaan luottaen navigoiva messu.”

Muitakin erityismessuja Kallaveden seurakunnassa on: Mukulamessu, Työyhteisömessu ja Varttuneen väen yhteiset synttärimessut. Kynttiläkirkkoa vietetään jouluaattoyönä ja viime pääsiäisenä oli uutena yömessu.
Yhdessä iloiten

Viime vuonna alkoivat Koko kansan kirkkopyhät Kallaveden kirkossa. Se on kerran kuukaudessa vietettävä, yhdessäolon ja matalan kynnyksen päivä kaikille seurakuntalaisille.

Seurakuntalaistenkin puolelta toimivaksi havaittu pyhäpäivä alkaa aamupalalla klo 9 ja messu on klo 10. Sen jälkeen on tarjolla erilaisia toimintapisteitä, joissa lapsiperheet, nuoret, aikuiset ja vanhemmat ikäpolvet viihtyvät. Äitienpäivänä oli tarjolla muun muassa hartiahierontaa ja lapsille temppurata. Puolen päivän tienoilla päästään taas valmiiksi katetun ruokapöydän ääreen. Ja kaikki tämä on maksutonta.

”Koko kansan kirkkopyhä on teemallinen jostain näkökulmasta. Samalla se kuitenkin on kirkkovuoden pyhään sitoutuva normaali messu, jossa on aamupala, toimintahetket ja lounas. Perusajatuksena on mahdollistaa erityisesti lapsiperheiden kiireetön kirkkoon tulo ilman paineita aamiaisesta tai lounaasta,” Pentikäinen valottaa toiminta-ajatusta.

Tervetullut olo

”Kyllä tämä on koko perheen yhteinen juttu. Täällä tutustuu uusiin ihmisiin ja tuntuu, että lapset ovat tervetulleita kirkkoon. On ihana, kun saa tulla suoraan aamupalalle, osallistua messuun ja käydä eri toimintapisteissä ja sitten vielä syödä, ” kehuvat Heidi Hautamäki ja hänen kaksossiskonsa Sanna Koistinen. Sannan mies Juha Karppa myhäilee, tuudittaa Venni-vauvaa ja katsoo samalla perheen Pihla-tytön perään.  

”Toivomme, että täällä olisi enemmän lapsiperheitä, joihin voisi tutustua. Voisikohan tästä informoida laajemmin, jotta kaikki tietäisivät näin hienosta jutusta”, pohtii Heidi Hautamäki.

Juha Karppa tuumaa, että moni lapsiperhe ei varmaan kehtaa tulla kirkkoon lasten kanssa, mutta täällä ei tarvitse miettiä sitä. Hän kaipaisi vielä enemmän nuorille perheille suunnattua toimintaa. Itse he käyvät perhekerhossa ja Taidetiistaissa. Äitienpäivänä he aikoivat osallistua myös kakkukahvikonserttiin.

Kirkon kynnys madaltuu

Pastori Juha Määttä näkee, että tällaisella konseptilla toteutettu pyhäpäivän vietto antaa mahdollisuuksia sekä seurakuntalaisille että työntekijöille tutustumiseen, kohtaamiseen ja yhdessäoloon. Määttä sanoo, että työntekijöinä he ovat halunneet rakentaa messun ympärille sellaisen kokonaisuuden, että pyhäpäivää olisi mukava viettää kirkolla pidempäänkin yhdessä.

”Messu on tapahtuman keskiössä. Herramme luo välillemme yhteyden, ja me saamme iloita siitä.”

”Sosiaalinen kontakti on erittäin tärkeä. Kun on jutellut jo ennen jumalanpalvelusta muiden kanssa aamupalalla, ei tarvitse mennä kylmiltään messuun. Kirkon kynnys madaltuu, kun ihmiselle tulee tunne yhteydestä ja hän kokee olevansa tervetullut,” Määttä korostaa.


Maallikot mukaan Järvi-Kuopiossa

Järvi-Kuopion seurakunnassa on suunniteltu, että loppusyksystä jokaisessa alueseurakunnassa järjestettäisiin ensimmäinen maallikkopainotteinen sanajumalanpalvelus yhdessä aluepapin kanssa.

”Sanajumalanpalvelukset järjestetään seurakuntapareittain eli aina kaksi jumalanpalvelusta neljänä sunnuntaina. Tuossa yhteydessä projektikanttori Taru Parviainen on tukemassa alueen musiikkitoimijoita jumalanpalvelumusiikin toteutuksessa”, kertoo Järvi-Kuopion seurakunnan kirkkoherra Reijo Leino.

Vapaaehtoisia tarvitaan

Seurakuntien resurssien heikentyessä pitää miettiä erilaisia toimintavaihtoehtoja.

”Vapaaehtoisia tarvitaan erilaisiin palvelutehtäviin. Virkojen määrä ei tulevaisuudessa riitä kahdeksan alueseurakunnan jumalanpalveluksen hoitamiseen pelkästään työntekijöiden voimin.”

”Tämä antaa mahdollisuuden jokaisen seurakuntalaisen osallisuuteen alueen jumalanpalveluselämän toteuttamisessa. Piispantarkastuksen loppulausunnossa piispa kannusti kokeilemaan maallikkovastuuta, mutta korosti toimintaa niin, että pappisvirkoja on riittävästi.”

Näin halutaan painottaa sanan merkitystä jumalanpalveluksessa. Sanajumalanpalvelus on liturgisesti joustavampi kuin messu.  

Yhtä perhettä

Projektikanttori on reilun vuoden miettinyt tilannetta kanttorien kannalta.

Reijo Leino sanoo, että nyt yritetään luoda innostusta asian ympärille ja rohkaisua niille, jotka tulevat kantamaan oman kortensa kekoon tällä sektorilla.

”Pitää muistaa, että musiikkia ei tarvitse hoitaa aina samalla tavalla. Ei tämä ole mikään Idols-kisa, jossa arvostellaan ja arvioidaan suoriutumista. Musiikki on tärkeä osa jumalanpalvelusta, toteutetaanpa se miten tahansa.”

Kirkkoherra onkin iloinen siitä, että seurakuntalaiset pääsevät näin entistä paremmin osallistumaan seurakunnan yhteiseen juhlaan ja tämä lähentää myös seurakuntalaisia ja työntekijöitä.

”Yhdessä toteutettu jumalanpalvelus luo kokemuksen siitä, että me olemme yhtä perheväkeä, Jumalan kansaa, jota hyvä Jumala sanallaan hoitaa ja palvelee. Yhdessä toteuttaen jumalanpalveluksen ydin avautuu uudella tavalla.”

Järvi-Kuopion seurakuntaneuvosto keskustelee asiasta seuraavassa kokouksessaan.

Teksti: Erika Suominen

Lue myös Meidän yhteinen messumme