Nyt kurkotetaan kuuseen

Nyt kurkotetaan kuuseen

27.4.2016

Teksti ja kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Kevät ei ole vain kesäsadon valmistelua vaan myös jouluun kurkottamista – ainakin joulukuusiviljelmillä.

Maaninkalainen metsätalousinsinööri Taina Tukia neuvoo ja kouluttaa joulupuun kasvattajia 25-vuotiaan Joulupuuseuran jäsenenä. Huhtikuussa Tukia ohjasi paikallisia kasvattajia kuusien muotoilukurssilla, jollaista Pohjois-Savossa ei ole pidetty kymmeneen vuoteen.

Miten pitkä on kuusen matka joulupuuksi?

”Puu kasvaa 7–15 vuotta. Pohjois-Savossa myytävät kotimaiset kuuset tulevat pääasiassa maakunnan viljelijöiltä, eli moni joulupuu on lähituote. Useat markettien kuuset taas tulevat Tanskasta.”

Mitä eroa on kasvatetulla kuusella ja luonnon kuusella?

”Suurin ero on oksaston tiheydessä. Kun luonnon kuusi kasvaa karulla paikalla tai muun puuston katveessa, se kasvaa hitaasti ja sen neulasten väri ja tuuheus on yleensä huonompi kuin avoimella paikalla kasvaneella kuusella. Kun kuusi kasvaa avoimella ja rehevällä paikalla, se kasvaa nopeasti pituutta ja siitä tulee harva. Kasvatettaessa rajoitetaan kuusen pituuskasvua ja parannetaan tuuheutta leikkaamalla.”

Miten kuusta muotoillaan eri aikoina?

”Muotoilu- ja korjausleikkaukset tehdään maalis-huhtikuussa puun ollessa lepotilassa, mutta viimeisintä kasvua voi leikata vielä heinä-elokuussakin. Puuta voi muotoilla kesäkuussa nyppimällä kerkkiä, ennen kuin uusi kasvu puutuu."

"Elokuussa voi lyhentää ja korjata latvakasvaimia, jotta katkaisukohtaa alemmat silmut erikoistuvat uudeksi latvaksi eikä katkaisupinnoista valu pihkaa jouluna kuusenkoristeisiin.”

Moniko Kuopion ja Siilinjärven seudulla voi ensi jouluna saada lähikuusen?

”Arvioni mukaan tälle alueelle Pohjois-Savossa kasvatettuja kuusia toimittaa 20–30 kasvattajaa. Uskon lähikuusia löytyvän kaikille halukkaille.”