Kiellettyä hedelmää ja sovittuja liittoja

27.4.2016

Teksti: Heikki Impiö ja Heli Haring

Kuva: Yle Kuvapalvelu

Televisiossa on viime aikoina pyörinyt useita parisuhdesarjoja. Osassa on keskitytty kumppanin löytämiseen, toisissa parisuhteen testaamiseen tai kohentamiseen.

Televisio työntää toinen toistaan värikkäämpiä parisuhdeohjelmia.Ne tahtovat hämmentää tavallista katsojaa, mutta millaisina ne näyttäytyvät työkseen parisuhdeasioita seuraaville ammattilaisille?

Perheneuvojat Tarja Liinamaa ja Kaarina Savolainen työskentelevät Kuopion seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa. Tutkijatohtori Marjo Kolehmainen puolestaan tutkii parisuhde- ja seksuaalineuvonnan käytäntöjä Tampereen yli- opistolla.

Houkuttaako kielletty hedelmä?

Nelosella ja sen rinnakkaiskanavalla Liv:llä pyörinyt Temptation Island Suomi on ohjelman nettisivujen mukaan äärimmäinen deittiohjelma, jossa pariskunnille annetaan tilaisuus testata, kestääkö oma parisuhde, vai onko paratiisin kielletty hedelmä sittenkin houkuttelevampi.

Parisuhdesarjat ovat suosittuja, joten niiden täytyy vastata olemassa olevaan tarpeeseen.

”Temptation Islandin keskiössä oleva parisuhdeuskollisuus on ihmisiä kiinnostava teema. Se on aiheena arka ja jännittävä”, Kaarina Savolainen arvelee.

”Jotkut asiakkaatkin ovat ottaneet sarjan esille keskusteluissa ja pohtineet, miten omalle suhteelle kävisi vastaavissa olosuhteissa.”

”Varmasti Temptation Islandissa vetoaa myös raflaavuus. Siinähän nähdään paljasta pintaa ja actionia”, Tarja Liinamaa huomauttaa.

Häntä arveluttaa, mitä ohjelmaan mukaan lähteminen tekee ihmisen sielulle.

”Siinä kuitenkin pelaillaan herkällä alueella. Sarjaa katsovat nuoret voivat niin ikään saada vääristyneen kuvan parisuhteesta.”

Järjestettyjä liittoja

MTV3:lla pyörineestä Ensitreffit alttarilla -sarjasta on takana jo kaksi tuotantokautta. Viimeisimpien tietojen mukaan kyseisten kausien ohjelmat on myyty Italiaan, jossa ne dubataan italiaksi. Sarjassa poikkeuksellista on se, että siinä asiantuntijat valitsevat testien ja vastausten perusteella yhteensopivammat parit, joiden on tarkoitus mennä naimisiin ensitapaamisella.

Marjo Kolehmainen on seurannut ohjelmaa alusta alkaen.

”Sarjan lähtökohta on aika erilainen kuin miten länsimaissa ymmärretään parisuhde. Täällähän järjestetyillä liitoilla ei ole enää sijaa.”

Liinamaan ja Savolaisen mukaan kyseinen sarja peilaa parisuhteen mysteeriä.

”Mikä on se tekijä, jonka avulla puoliso löytyy? Länsimainen käsitys on, että ensin pitää olla rakkaus ja siitä syntyy suhde. Ihmisiä varmasti kutkuttaa nähdä, voisiko toimiva suhde syntyä myös järjestetyltä pohjalta.”

Ensitreffit alttarilla -sarja näyttäytyy Liinamaalle ja Savolaiselle positiivisempana kuin Temptation Island.

"Tarkoituksena on kuitenkin saada aikaan onnellisia parisuhteita – ei horjuttaa niitä.”

Parisuhdetta kohentamassa

Vastikään päättynyt Ylen Elämä pelissä -sarja keskittyi tällä kaudella parisuhteen kohentamiseen. Parisuhdetaitoja hiottiin Viron Saarenmaalla järjestetyllä leirillä parisuhdevalmentaja Tony Dunderfeltin opastuksella.

”Vuorovaikutteisuuteen oli panostettu, Elämä pelissä -valmennukseen pääsivät katsojat itsekin osallistumaan viikoittaisten sähköpostien avulla. Myös netin parisuhdetesti oli avoin kaikille”, Kolehmainen arvioi.

Hän on ihmetellyt toisinaan parisuhdeohjelmien heteronormatiivisuutta. Sitä, että parit ovat nais–mies-pareja.

”Joskus on tuntunut siltä, että tarjolla olevat mallit sukupuolesta ja seksuaalisuudesta ovat aika ahtaat.”

Kolehmainen nostaa esiin parisuhteessa tapahtuneet muutokset erityisesti länsimaissa. Avoliitot ovat yleistyneet, samoin avioerot. Tasa-arvoinen avioliittolaki ja uusperheiden määrän kasvu ovat vaikuttaneet käsityksiin perheestä ja parisuhteesta. Myös sukupuolten ja seksuaalisuuksien moninaisuus on kulttuurissamme voimakkaammin esillä kuin aiemmin.

”Muutoksista huolimatta parisuhteen asema on vahva. Suurin osa suomalaisista elää parisuhteessa ainakin jossain vaiheessa elämää.”