Ristin tiellä

23.3.2016

Teksti: Erika Suominen

Kuva: Raija Kilpeläinen-Somero

Jo neljättä vuotta esitettiin Ristin tietä hiljaisella viikolla Järvi-Kuopiossa. Nyt esitys nähtiin sekä Muuruvedellä että Säyneisessä. Kysymyksessä oli vapaaehtoisvoimin tehty esitys, jossa käytiin läpi pääsiäisen sisältö.

Ohjaaja Salme Harjunen kertoo, että idean kylvi muutama vuosi sitten Raija Kilpeläinen-Somero, joka oli ollut mukana isosti tehdyssä esityksessä Limingassa.

”Meille pienelle Säyneisen alueseurakunnalle se oli liian iso pala. Olisi pitänyt saada koko kylä mukaan. Hetken mietittyäni esitin, että voidaanhan iso asia tehdä pienestikin.”

Näin Salme kysyi Raijaa mukaan ja yhdessä homma sai vauhtia. Kaksikko mietti tekstit ja virret esitykseen. Raija on huolehtinut musiikista ja säestänyt vuoden 1938 virsikirjan virret. Myös tekstit ovat perustuneet saman vuoden raamatunkäännökseen.

”Toivon, että ihmiset saivat näin laskeutua ja rauhoittua pääsiäisen viettoon. Esitys tapahtui sisällä, ettei tarvinnut olla säiden armoilla.”

”Meillä oli hieno ryhmä sitä esittämässä. Monet ovat olleet alusta lähtien mukana. Jokainen on tärkeä, sillä esitystä ei voida esittää, jos joku puuttuu. Erityisen tärkeä rooli oli veisaavalla kirkkokansalla.”

Salme iloitsee varsinkin kahdesta uudesta, nuoresta vapaaehtoisesta, jotka oli saatu mukaan.

Raija muistuttaa, että Limingan esitys kesti koko illan ja sitä oli tekemässä paljon väkeä.

”Säyneisessä oli reilut parikymmentä mukana. Halusin omalta osaltani antaa esitykseen panokseni niillä lahjoilla, joita minulla on.”

Yhdessä tehtyä esitystä oli pyydetty uudelleen ja uudelleen.

”Nytkin mietittiin sitä, että esitetäänkö tänä vuonna. Seurakuntalaisten toive ratkaisi”, Raija selvittää.