Sanallista 24.2.2016

Raili Pursiainen
Nilsiän aluepappi

Valitse puolesi!

Tässä pari vuotta sitten jouduin sellaiseen tilanteeseen, että olisi pitänyt valita puoli. Kahden eri mieltä olevan välissä koetin kuunnella molempia joukkueita ja lopputuloksena oli sitten se, että sain lojauksen molemmille korville. Ei se tuntunut erityisen hyvälle. Varsinkaan se, että jälkikäteen kuulin minusta puhutun kaikenlaista sellaista, josta en itseäni tunnistanut. Mutta en vieläkään ymmärrä, miksi siinä tilanteessa kumpikin osapuoli halusi suorastaan demonisoida toisen, kun avoin keskustelu olisi ollut parempi vaihtoehto. Niin kuin yleensäkin ihmisten väleissä. Jos jaan ihmiset hyviin ja pahoihin, meihin ja noihin, menetän paljon, menetän elämästä värit.

Sunnuntain evankeliumissa on tilanne toinen. Siinä Jeesusta syytetään veljeilystä itsensä Belsebulin kanssa. Muutamat katsoivat Jeesuksen hyvien ihmetekojen olevan paholaisen työtä. Jeesus vastasi kuitenkin, ettei valtakunta voi riitautua itsensä kanssa, eli ei Paholainen voi tehdä hyviä tekoja, vaan se on aina hyvyyttä vastaan, Jumalaa vastaan.

Tässä asiassa on siis valittava puolensa. Olenko Kristuksen vai Saatanan puolella? Haluanko kulkea Kristuksen perässä, vaikkei sieltä aina pikavoittoja saisikaan, vai etsinkö omaa etuani konstilla millä hyvänsä? Jumalan hyvyyden tie on pitkä tie. Se on usein myös omasta edusta luopumisen tie. Se on tie, jolla katsotaan toistenkin parasta ja vastustetaan pahaa. Ei anneta periksi Perkeleelle niin kuin joku sanoi. Sille tielle Kristus kutsuu jokaista seuraajaansa.

Jeesus, Pahan vallan voittaja
Luuk. 11: 14–23
Jeesus ajoi mykästä miehestä pahan hengen. Kun henki oli lähtenyt, mykkä mies alkoi puhua, ja kaikki hämmästyivät. Muutamat kuitenkin sanoivat: ”Belsebulin, itsensä pääpaholaisen, avulla hän pahoja henkiä karkottaa.” Toiset taas halusivat panna hänet koetukselle ja vaativat häneltä merkkiä taivaasta.

Mutta Jeesus tiesi, mitä heillä oli mielessä, ja sanoi: ”Jokainen valtakunta, joka jakautuu ja taistelee itseään vastaan, tuhoutuu, ja talot sortuvat toinen toisensa päälle. Jos nyt Saatana taistelee itseään vastaan, kuinka sen valtakunta voi pysyä koossa?”