Kirkko verkossa

Kirkko verkossa

24.2.2016

Kuopion seurakuntien uudet verkkosivut avautuivat 17.2.

Seurakunnat siirtyivät kirkon yhteiseen Lukkari-verkkosivuston julkaisujärjestelmään. Lukkaria käyttää jo yli 60 seurakuntaa Suomessa.

Lukkari on suunniteltu ja räätälöity seurakuntien tarpeisiin yhteistyössä seurakuntalaisten kanssa. Seurakunnat tuottavat suuren osan sisällöstä yhteisesti ja voivat yhdessä vaikuttaa Lukkarin ominaisuuksien ja sisältöjen kehittymiseen. Verkkosivusto mukautuu automaattisesti erikokoisiin päätelaitteisiin, eli se toimii sujuvasti myös älypuhelimilla ja tableteilla.

Lukkari on hakukoneoptimoitu eli rakennettu siten, että seurakuntien verkkosivustot ja niiden sisällöt löytyvät tehokkaasti Google-hakukoneella. Yli 70 prosenttia kävijöistä saapuu seurakuntien verkkosivuille Googlen kautta.

Tapahtumatiedotukseen on kiinnitetty erityistä huomioita. Tapahtumakalenteri on keskeisellä paikalla ja hakutoimintojen avulla voi hakea suoraan esimerkiksi musiikkiin tai eri ikäryhmiin liittyviä tapahtumia.

Sivustolla on lomakkeita esirukouspyyntöjen ja palautteen keräämiseen sekä virkatodistuksen tilaamiseen.  Tutki uskoa -osio tarjoaa mahdollisuuden syventyä kirkon perussanoman äärelle.

Käyttäjäkokemukset
huomioidaan

Lukkarin suunnittelu alkoi jo vuonna 2012 ja pilottiseurakuntina kehittämistyössä olivat muun muassa Oulun, Ylä-Savon ja Seinäjoen seurakunnat. Palvelun rakentamisesta tuli yksi kirkon strategisista hankkeista vuosiksi 2012–2014 ja kirkolliskokous myönsi hankkeelle rahoituksen.

Sivujen tavoitteena on tukea hengellisyyttä, yhteisöllisyyttä ja osallistumista. Käyttäjähaastattelujen pohjalta tapahtumat ja perhejuhlat sekä kirkon tekemä hyvä työ ovat hyvin esillä. Lukkariin on integroitu vahvasti eri sosiaalisen median välineet. Tavoitteiden toteutumisen tueksi on otettu käyttöön uusia seurantavälineitä, muun muassa kävijäseuranta ja hakusana-analyysi.

Kirkossa on viimeisten vuosien aikana panostettu vahvasti verkkoon. Hengellinen elämä verkossa -hanke ja Lukkari ovat luoneet pohjan verkossa tehtävän työn kehittämiselle.

Lukkarin osalta kehittäminen jatkuu edelleen käyttäjäkokemusten ja palautteiden pohjalta.

www.kuopionseurakunnat.fi