Luvassa huurteista taidetta

Luvassa huurteista taidetta

27.1.2016
Teksti: Heli Haring

Talviuntaan nukkuva kaupunkimme saa helmikuussa piristysruiskeen, kun kaikkien aikojen ensimmäinen ANTI-talvifestivaali valtaa Kuopion ja Tahkon matkailukeskuksen.

”Festivaalin taiteellinen johto on pohtinut jo useamman vuoden ajan talvitapahtumaa. Nyt sille oli sopiva sauma”, ANTI-päällikkö Elisa Itkonen kertoo.

Vuodesta 2002 alkaen on ANTI-festivaali näkynyt joka syksy Kuopion katukuvassa. Kansainvälinen nykytaiteen tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa ja saavuttanut yhden tärkeän päämääränsä: se on onnistunut herättämään keskustelua.

Miten vuodenaika näkyy talvifesti­vaalissa?

”Se on koko tapahtuman lähtökohta. Monet teokset perustuvat nimenomaan talveen. Esimerkiksi Ice Music -esitys Kuopion torilla ja Tahkovuoren juurella soitetaan jääinstrumenteilla. Yleisö voi Kuopiossa seurata muutaman päivän ajan, kun jäästä veistetään soittimia esitystä varten.

Myös Tahkolahden jäällä on ohjelmaa. Koska lumi ja jää ovat keskeisiä tekijöitä ohjelmistossa, on säätilojen seuraaminen aiheuttanut pientä jännitystä alkutalven mittaan.”

Miksi ANTI järjestetään nyt kahdessa paikassa?

”Tuntui luontevalta viedä talvifestivaali myös alueen keskeisimpään talvimatkailukohteeseen. Kuopiosta muuten kannattaa tulla osallistumaan Tahkonkin tapahtumiin, koska ilmainen festivaalibussi kulkee väliä torstaista sunnuntaihin. Jo bussissa pääsee mukaan tunnelmaan, sillä matkan aikana esitetään äänitaideteos.”

Millaista palautetta ANTI-festivaalista on tullut?

”Paljon on tullut positiivista palautetta. Monet teokset ovat sellaisia, että katsojat pääsevät itse jollain lailla osallistumaan niihin. Se on saanut ihmiset katsomaan tuttua kaupunkimiljöötä aivan uusin silmin. Toki on heitäkin, jotka eivät tapahtumalle lämpene. Yksi tärkeä tavoitteemme onkin herättää reaktioita ja sitä kautta keskustelua.”