Mukavaa yhdessäoloa taiteen merkeissä

30.12. 2015

Teksti: Saara Heiskanen
Kuva: Taidetiistai

Taidetiistai on tarjonnut jo useamman vuoden ajan paikan lapsiperheille yhdessä olemiseen ja kädentaitojen harjoittamiseen.

Kallaveden kirkolla Puuhatiistain nimellä vuonna 2008 alkanut toiminta pohjautuu vahvasti ekologisuuteen, kierrätykseen ja kristilliseen kasvatukseen.

”Tämä näkyy toiminnassamme niin, että käytettävät materiaalit ovat jollain tapaa kierrätettyjä. Haluamme esimerkillämme viestittää, että kädentaitojen harjoittamiseen ei tarvita aina hienoja ja kalliita materiaaleja”, Taidetiistain yhtenä vetäjänä toimiva lastenohjaaja Leena Ollikainen toteaa.

”Kotoa löytyykin monesti mitä erilaisempia askartelutarpeita. Materiaaleiksi sopivat esimerkiksi päiväyksen ylittäneet jauhot, vessa- ja talouspaperirullien hylsyt ja elintarvikkeiden pakkausmateriaalit – vain mielikuvitus on rajana”, lastenohjaaja Taina Kangas jatkaa.

”Jauhoista voi tehdä esimerkiksi suolan, veden ja rypsiöljyn kanssa taikataikinaa. Siitä voi muovailla lähes mitä vain, kuten leikkiruokaa kotileikkeihin.”

Taikina voi olla elämys

Taidetiistaissa on tehty ajan saatossa hyvin monenlaisia tuotoksia. Viime aikoina niin isoissa kuin pienissäkin käsissä on syntynyt muun muassa värikkäitä kollaasitauluja, herkkiä simpukoita helmineen sekä suloisia metsän ja kotipihan eläimiä. Materiaaleina ovat toimineet pahvi, lehdistä leikatut kuvat ja tapettiliisteri sekä itse tehty taikataikina ja paperimassa.

”Osallistujat pääsevätkin yleensä tekemään tarvittavan taikinan tai massan itse. Varsinkin monelle lapselle sormien upottaminen märkään, karkeaan taikinaan ja massaan on jo itsestään elämys”, Kangas ja Ollikainen toteavat.

Yhdessä aikuisen kanssa

Taidetiistai on osallistujille maksuton ja toimintaa järjestetään nimensä mukaisesti tiistaisin.

”Meillä on kaksi ryhmää, joista voi valita itselleen sopivamman. Aamun ryhmä kokoontuu kello 9.30–11.30 ja iltapäivän kello 13–15. Ovet ovat avoinna koko ajan, joten mukaan voi tulla oman rytmin mukaisesti, esimerkiksi lapsen päiväunien jälkeen. Paikalla ei siis tarvitse olla heti kokoontumisen alussa”, Kangas mainitsee.

”Aamun ryhmässä käy paljon väkeä, mutta erityisesti iltapäivällä on vielä tilaa uusille taiteilijoille. Kyseessä on perhetoiminta, jonne niin leikki-, esikoulu- kuin kouluikäisetkin lapset voivat tulla yhdessä aikuisen kanssa. Aikuinen voi olla isä, äiti, isovanhempi tai joku muu tärkeä henkilö. Meillä käy myös perhepäivähoitajia lapsineen”, Kangas lisää.

Vaihda ajatuksia facebookissa

”Ohjelmamme koostuu taiteilun lisäksi omien eväiden nauttimisesta ja pienimuotoisesta lasten hartaudesta. Mukaan kannattaa ottaa myös taiteiluun soveltuvat vaatteet”, Ollikainen selvittää.

”Toimintaamme voi käydä tutustumassa ennakkoon facebook-sivullamme, joka löytyy hakusanalla Taidetiistai Kuopio. Sivustolta löytyy paljon kuvia vuosien varrelta ja olemme myös tavattavissa facebookissa on-line keskiviikkoisin kello 20.30–21.30 ja perjantaisin kello 10–12. Tällöin meiltä voi kysellä mieltä askarruttavia asioita sekä vaihtaa ajatuksia kanssamme.”

Alkavana vuonna toiminta järjestetään 19.1. alkaen.

Yhteinen juttu

Anna Kyllönen on käynyt yhdessä 2-vuotiaan Aatu-poikansa kanssa Taidetiistaissa useamman kerran.

”Me aloitimme käymään Taidetiistaissa tänä syksynä. Tästä onkin muodostunut meidän yhteinen juttu ja harrastus. Aatu on myös kovin kiinnostunut askartelusta. Aatun isoveljen kanssa me käymme puolestaan jumpassa”, Anna-äiti kertoilee.

”Täällä on kyllä ollut mukava käydä. Askarteluideat ovat valmiina ja käytettävänä on monenlaisia materiaaleja. Täällä pääsee myös kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja tarvittaessa saa ohjausta.”

Lisätietoja:
Lastenohjaaja Taina Kangas