Pidä paussi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Pidä paussi

24.6.2015

Teksti: Hanna Karkkonen

Kuvat: Seija Rytkönen ja Hanna Karkkonen

Lepo on irti päästämistä, kontrollista luopumista.

Sana lepo on niin lyhyt, vaatimaton ja hienotunteinen, että se helposti peittyy muun metelin alle. Se ei kuitenkaan ole pieni sana. Sen sisään mahtuu ikään kuin suuri huone tai suojaava katos, rakkauden tyyssija. Se tarjoaa meille paluutien kadotettuun paratiisiin, se haluaa pelastaa henkemme”, kirjoittaa pastori Tomas Sjödin kirjassaan ”Se tapahtuu kun lepäät” (Perussanoma 2015). 

Lepoa on sekä hetkellinen pysähdys että monen viikon loma. Torkut tai juoksulenkki, hetkellinen silmien sulkeminen työtuolissa tai kun istuu tuntikausia katselemassa merta tai aaltoilevaa viljapeltoa. Valitsemme levon, koska me tarvitsemme sitä elämässämme pidemmän päälle.

Tomas Sjödin puhuu levosta irti päästämisenä.

”Elämässä on monia asioita, jotka ovat saavuttamattomissa niin kauan kuin niitä hampaat irvessä yrittää saavuttaa, mutta jotka voi saavuttaa, kun päästää irti. Jos olet joskus yrittänyt ratkaista sanaristikkoa, tiedät, mistä puhun. Kun puuha ei luista, on parasta panna tehtävä syrjään. Jonkun ajan kuluttua se luistaa taas."

"Väitän siis, että irti päästäminen on eräänlainen perusstrategia, joka pätee useimpiin asioihin elämässämme, kuten rakkauteen. Rakastaminen on putoamista. Lepo on kontrollista luopumista, irti päästämistä. Sitä, että antaa elämän tulla.”

Kaikki alkoi levolla

Lepo on tämän päivän maailmassa siirtynyt tai siirretty ensimmäisestä viimeiseksi. On tyypillistä, että lähes kaikki lepoon viittaavat ilmaukset kuten palautuminen tai toipuminen liittyvät juuri siihen, että lepo tulee vasta jonkun muun jälkeen. Jos palaamme hetkeen aikojen alussa, kun lepo luotiin, havaitsemme, että ihmisen näkökulmasta katsoen kaikki alkoi levolla. On viisasta levätä jo ennen kuin on täysin uupunut, lepäämiseenkin tarvitaan voimia. Ainakin, jos levoksi ymmärretään muutakin, kuin nukkuminen.

Lepo on muun muassa uudistumista. Englannin kielen lepoa ja virkistystä merkitsevistä sanoista ”recreation” tarkoittaa oikeastaan uudelleen luomista tai uudeksi luomista. Uudistumista tapahtuu ruumiin levätessä unen aikana, ja kun sielu lepää valveilla ollessaan.

”Kun valitsemme levon, annamme sen tehdä tehtävänsä meissä. Lepäämme edistyksestä ja muutoksista, annamme kaiken jäädä hetkeksi paikoilleen. Tästä tilanteesta lähtee liikkeelle jotain vähemmän pakotettua.”

Kirjoittajan perusperiaate on siis, ensin lepo, sitten työ. Aloita levolla sen sijaan, että päätyisit siihen viimeisen syvän huokauksen saattelemana.

”Lepo ei ole sama asia kuin passiivisuus – sisäänhengityskin vaatii muutakin kuin rentoutumista – niin sisäänhengitystä kuin uloshengitystäkin. Jostakin lepääminen ja jonkun varassa lepääminen ovat molemmat yhtä tärkeitä”, siteeraa Sjödin teologi Göran Larssonia.

Sinua kannatellaan

Levon vihollisia ovat muun muassa huoli, kyllästyminen ja rauhattomuus.

”Ne ihmiset, jotka itse huolestuvat harvoin, luulevat yleensä tietävänsä, miten huolestuneisuus tulee käsitellä. Nouse vain reippaasti ylös, syö aamiaismurosi, lue hieman tai mene kylpyyn”, Sjödin karrikoi.

Miten huolehtimisesta ja murehtimisesta voisi levätä?

”Rabbit väittävät, että on mahdollista lakata huolehtimasta jonkun vuorokauden ajaksi viikossa. En usko, että se on mahdollista. Ei huolesta voi levätä. Oikea tapa onkin ehkä opetella lepäämään kaikessa siinä, mitä on. Opetella nojautumaan muihin kuin omiin voimiinsa. Siinä on levon syvin salaisuus: kun omat voimat eivät riitä, toiset voimat ottavat asiat huolekseen.”

”Olen hyvin tietoinen siitä, että ihmiselämän vaikeat ajat ja prosessit voivat olla kipeitä ja että niiden hyväksyminen vaikeaa. Mutta uskon, että on olemassa jotain yleispätevää ja toivoa herättävää siinä, että taistelee levon vihollisia vastaan juuri levolla. Lepo sisältää hyviä voimia, jotka kannattelevat sinua, kun omat voimasi uupuvat. Se armo, jota ei voi ansaita ja jonka arvoiseksi tullakseen ei tarvitse ponnistella, annetaan, kun olet tullut umpikujaan.”

Voiko lepo olla mahdollisuus oppia elämään huoltensa kanssa, oppia hyväksymään ne? ”Älkään mistään murehtiko”, sanoi Jeesus seuraajilleen. Se ei ole sama asia, kuin kieltää huolten olemassaolo. ”Kullakin päivällä on omat vaivansa.” Huolet ovat osa elämän kitkaa, osa sitä, että elämä on liikkeessä.

”Kun rauhattomuus iskee kyntensä meihin, tuntuu, että jotain pitäisi tehdä ja heti. Mutta rauhattomuutta ei voi poistaa aktiivisella toiminnalla. Omasta kokemuksesta sanoisin, että ainoa asia, joka siihen auttaa, on jonkinlainen vastaveto: täytyy ajatella, ettei tarvitse tehdä yhtään mitään. Levottomalta puuttuu lepo ja rauhattomalta rauha. Olennaista on ottaa lepotauko ja rauhoittaa mieli”, Sjödin tuumaa.

Aktiivista ja passiivista lepoa

Kuopiolaisella opettajalla, tuotekehitys- ja innovaatioasiantuntija Jari Niemelällä on, kuten sanonta kuuluu, monta rautaa tulessa. Hänelle lepo tarkoittaa ennen kaikkea levollisuutta mielen tasolla. Lepo ja levännyt olotila ovat perusasioita ennen uusia haasteita.

”Lepo on hyvin yksilöllinen ja ainutlaatuinen kokemus jokaiselle meistä. Joku kokee levon vain nukkuessaan ja ollessaan passiivinen, toinen nukuttuaan hyvin ja ollessaan aktiivinen toimija harrastuksissaan.”

”Levollinen olotila ja mieli vaativat omakohtaista elämänhallintaa ja ymmärrystä oman mielen liikkeistä ja ajatuksista. Voi kysyä, mitä tavoittelen, kuinka haluan elää ja millä tavoin on mahdollista elää hyvää arkea? Kuinka tavoitteellista on oma työelämä ja vapaa-aika? Kuka on asettanut tavoitetasot kummassakin?"

"Omalla urallani olen voinut tehdä työtä hyvin monimuotoisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Tämän olen kokenut erityisen voimaannuttavaksi ja se tuo hallinnan tunteen työn tekemiselle ja tavoitteiden saavuttamiselle.” 

Päivittäin pitää rauhoittua

Onko lepo sinulle enemmän passiivista vai ­aktiivista?

”Molempia. Rauhoittua pitää hektisyydestä päivittäin ja tarkastella omaa tekemistä sopivan matkan päästä. Työ on tärkeä paikka toteuttaa itseään ja siksi suhtaudun siihen vakavasti. Vapaalla harrastan ja teen asioita yksin ja läheisteni kanssa.”

Niemelä harrastaa lukemista ja monipuolista liikuntaa, niin jääkiekkoa kuin pyöräilyäkin. Hänet on nähty usein laulamassa myös kuoroissa. Purjehdus ja veneily tuovat kesällä vaihtelua ja virkistystä arkeen. Onko helppoa ottaa ­aikaa ­levolle?

”Välillä menee pitkiäkin jaksoja hyvin tiukoilla aikatauluilla ja vastuita hoidellen. Nekin loppuvat aikanaan ja sen jälkeen on aikaa itsellekin. Normaalia aikuisen ja perheellisen elämää. Rikasta ja oikein antoisaa”, Jari Niemelä kertoo.