Oot mun puuttuva palanen…
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Oot mun puuttuva palanen…

27.5.2015

Teksti ja kuvat: Hanna Karkkonen

 

Juha Heinonen poseerasi Kirkko ja koti -lehden kannessa vuonna 2013. Se oli linkki rakkauteen.

Kuopiolaiset Mervi ja Juha Heinonen katsovat toisiinsa. Hymyilevät, väsyneenä, mutta onnellisena viikonlopun keikkailun jälkeen. Siinä hän on – ihminen jakamassa arkea ja juhlaa, väsyneenä tai pirteänä, vierellä kulkemassa.

”Olemme täydelliset puuttuvat palaset toisillemme”, molemmat kertovat.

”Mervi hyväksyy minut tällaisena kuin olen. Saan olla oma itseni”, Juha sanoo.

”Juhalla on turvallinen, hyväntuoksuinen kainalo, johon on hyvä käpertyä”, Mervi naurahtaa.

”Sitä olen etsinyt ja kaivannut, rukoillut pitkään Jumalalta”, hän lisää.

Tapahtukoon sinun tahtosi

Kohta kaksi vuotta naimisissa olleet Heinoset näyttävät ja kuulostavat edelleen umpirakastuneilta. Pahin huuma on kuulemma kuitenkin mennyt ohitse. Sivustaseuraaja huomaa, miten he huomioivat toisen, miten katsovat ja puhuvat toisilleen. Polku tähän hetkeen on ollut monimutkainen. Pariskunta piirsi oikein kartan selvittääkseen polkujen kohtaamista.

Muutama vuosi sitten Mervi ja Juha asuivat molemmat Puijonlaaksossa ja kävivät Puijon kirkon tilaisuuksissa. Mervi kiinnitti jo silloin huomiota uuteen mieheen. Sattumalta he kohtasivat myös kaupassa, jossa Juha tarjoutui auttamaan Mervin poikaa, jota pyörrytti kesken ostosreissun. Herrasmies kävi hakemassa juotavaa, ja Mervi tunnisti miehen samaksi, jonka hän tiesi kirkkoreissuilta. Nimeä tai mitään muutakaan hän ei vaan tiennyt.

Meni kuitenkin vuosi ennen kuin talvella 2013 alkoi tapahtua. Molempien elämä oli muutoksessa.

”Niinä aikoina sanoin ensimmäistä kertaa Taivaan Isälle tosissani, että tässä olen. Johdata minua, annan elämäni sinulle”, kertoo Juha uskonratkaisustaan.

Koitti sunnuntaiaamu ja Juha lähti Alavan kirkkoon. Kirkkoon, jossa hän ei yleensä käy. Ennen lähtöään hän rukoili ”tapahtukoon Isä sinun tahtosi”.

”Pääsin istuutumaan penkkiin, kun Kirkko ja koti -lehden toimittaja lähestyi ja kysyi, suostuisinko kuvattavaksi. Olivat tekemässä juttua kirkon remontista. Muistan, kun pohdin, että olin juuri luvannut Jumalalle kulkea Hänen johdatuksessaan. Uskaltaisinko julkisesti näyttää kaikille, että käyn kirkossa”, Juha kertoo.

”Onneksi en tiennyt, että kuva tulee kanteen”, hän nauraa.

Kihlat kolmen viikon päästä

Mervi teki muuttoa ja uuden kodin postilaatikossa oli kyltti ”ei ilmaisjakelua”. Siksi lehti, jossa Juha komeili, ei saapunut hänen luettavakseen. Maaliskuun Tuomasmessussa katseet kohtasivat ja Mervi oli aikeissa mennä jututtamaan miestä, mutta ei harmikseen ehtinyt. Hän sai kuitenkin bongattua auton, johon Juha nousi ja otti selvää rekisteritiedustelusta, kuka tuo mies oli. Kasvot saivat nimen. Mervi hymyilee tapahtumalle, mutta tilanne kuvastaa sitä, että rakkaus pistää tekemään hullunkurisiakin temppuja.

Mervi kertoi kiinnostavasta tyypistä ystävälleen, joka tunnisti tämän veljensä tuttavan bändikaveriksi. Vihdoin mutkainen yh­teys kahden ihmisen välillä saavutettiin ja selvisi sekin, että Juha oli vapaa mies.

Alkoi viestittely Facebookin kautta ja kolme viikon seurustelun jälkeen pari meni kihloihin, ja seuraavana kesänä naimisiin.

”Olen elämänkokemusten myötä tullut varovaiseksi ihmissuhteissa. Tiesin silti heti, että näin on tarkoitettu”, Juha kertoo.

Heinoset kertovat, että he molemmat olivat rukoilleet vuosia puolison löytymisen puolesta. Juhalla on kaksi poikaa, Mervillä yksi ja molemmilla parisuhteet takanaan. Kuitenkin oli toive löytää elinikäinen kumppani.

”Olemme jo yli nelikymppisiä ja vielä tässäkin iässä löysimme puuttuvan palasen. Kaikki on siis mahdollista”, Mervi rohkaisee odottavia.

Parasta koko paketti

Mitä se rakkaus sitten on?

”Se on täydellistä luottamusta. Sitä, että on hyvä olla toisen lähellä.”

”Toisen kunnioittamista ja huomioonottamista”, jatkaa Mervi.

”Erilaiset ihmissuhteet vuosien varrella ovat muokanneet käsitystäni siitä, mitä haluan ja kaipaan, mitä oikeanlainen rakkaus on. On pitänyt käydä läpi vaikeita vaiheita, että osaa arvostaa nyt sitä, mitä on saanut. Tärkeintä ei ole ulkonäkö tai ulkoiset asiat, rakkaus on paljon syvemmällä”, Juha muotoilee.

”Alussahan me vielä ollaan, suhteellisen nuori pari”, hymyilee Mervi.

”Mutta olemme huomanneet, miten suhde syvenee.”

”Minä tarvitsin hoitajaa”, Juha virnistää katsoessaan sairaanhoitajavaimoaan. 

”Juhassa on parasta koko paketti. Hän on puolison lisäksi myös kaveri, jonka kanssa on mahtavaa tehdä yhdessä asioita.”

Kokemukset kasvattavat

Heinosia voi tavata erityisesti entisellä Inkilänmäen seurakuntatalolla, ravintola Ajassa, jossa Juha on töissä ja jossa syksyllä jatkuvat suositut Majataloillat. Kuopion seurakuntayhtymän ja Kansan Raamattuseuran järjestämissä Majataloilloissa on ruokailun ohella musiikkia, ohjelmaa ja rentoa tutustumista.

”Illat syntyivät omasta tarpeesta yhteiseen olohuoneeseen, johon kutsua ihmisiä. Olimme kaivanneet paikkaa viikonlopulle, jossa voisi viettää yhdessä aikaa. Rukousvastaus sekin, että myös muut olivat ja ovat innostuneet asiasta.”

”Yleensä johdatuksen ja rukousvastaukset huomaa vasta myöhemmin. Erilaisia elämänkokemuksia on tarvittu, että on kasvanut ihmisenä. Että on ehkä ollut valmiimpi Jumalan suunnitelmiin”, Mervi pohtii.

”Tarvitaan rukousta, ja kuulevia korvia, että osaisi kulkea niitä polkuja, joita Jumala haluaa viedä eteenpäin”, pariskunta miettii.