Lapsissa on Haitin tulevaisuus

25.2.2015

Teksti: Heli Haring

Kuva: Birgitta Oksmanin kotialbumi

Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan diakoni Birgitta Oksman sai vuoden alussa tilaisuuden vierailla Kirkon Ulkomaanavun järjestämällä matkalla Haitissa.

”En tiennyt ennen matkaani Haitista paljoakaan. Matka osoittautui kuitenkin kaikkinensa uskomattoman hienoksi kokemukseksi”, Oksman muistelee.

Vuoden 2010 tammikuussa tapahtuneesta tuhoisasta maanjäristyksestä toipuva Haiti on tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen ulkomaan kohde.

Totaalinen tuho

Oksman kertoo, että vaikka maanjäristyksestä on jo viisi vuotta, olivat sen jäljet vieläkin nähtävissä.

”Järistyksessä kuoli yli 200 000 ihmistä ja se vaikutti eri tavoin noin kolmen miljoonan ihmisen elämään.”

Haiti on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Suuri luonnonmullistus saikin lähes totaalista tuhoa aikaan maassa, jonka olot olivat jo valmiiksi kehittymättömät.

”Iso osa rakennuksista romahti maanjäristyksen voimasta. Myös infrastruktuuri kärsi. Nopean avun toimittaminen Haitiin oli hankalaa, koska lentokenttä ja satamat olivat tuhoutuneet.”

Vuonna 2010 Yhteisvastuukeräystä aikaistettiin juuri Haitin maanjäristyksen takia, ja maa valittiin myös silloin ulkomaiseksi keräys­kohteeksi.

”Keräyksen tuotolla Kirkon Ulkomaanapu on näiden vuosien aikana rakennuttanut yksitoista pysyvää koulua Haitiin.”

”Saimme matkalla kuulla, että pian aloitetaan kymmenen uuden koulun rakentaminen.”

Käsi kädessä koulutielle

Oksmanin matkaseurue pääsi myös tutustumaan paikalliseen koulumaailmaan.

”Koulupäivät alkavat aamurukouksella, johon mekin osallistuimme. Haitissa Raamattuun tutustuminen on tärkeä osa koulujen opetusohjelmaa.”

Muita oppiaineita sikäläisissä kouluissa ovat muun muassa ihmisoikeusasiat,
katastrofivalmius ja riitojen sovittelu.

”Viimeksi mainittu sopisi erittäin hyvin myös suomalaisiin kouluihin”, Birgitta Oksman tuumaa.

Kouluvierailuilla suomalaisryhmä koki monia liikuttavia kohtaamisia.

”Lapset olivat hyvin sosiaalisia, halusivat tulla koskettelemaan ja istumaan syliin. He ja heidän opettajansa olivat kovasti kiitollisia uusista kouluista.”

”Oli hienoa nähdä ihan omin silmin, että apu oikeasti menee perille ja sillä saadaan konkreettisia parannuksia aikaan.”

”Sydäntäni lämmitti myös katsella sitä keskinäistä huolenpitoa, joka näiden lasten keskuudessa vallitsi. Siellä he kävelivät koulupuvuissaan, käsi kädessä, isommat pienemmistä huolehtien kohti uutta koulupäivää.”

Lue lisää tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksestä ja kohdemaasta Haitista

Yhteisvastuukeräys 2015