Reumaa sairastava tuntee jatkuvan kivun
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Ajankohtaista

Reumaa sairastava tuntee jatkuvan kivun

25.9.2019

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Eeva-Liisa Tuomainen on reumansa kanssa pitkän linjan kokemusasiantuntija, nykykielellä kokemustoimija. Hän on kertonut kivuliaasta ja usein invalidisoivasta sairaudesta muille sairastuneille sopeutumisvalmennuskursseilla ja kouluttanut fysioterapeutteja, sosiaalityöntekijöitä, hoitajia ja lääkäreitä.

Jo lapsena sairastunut Eeva-Liisa nauraa helakasti ja puhuu
paljon eikä jää neljän seinän sisään. Ajovälineenä on sähkömopo, jonka yliopistollinen sairaala on antanut sairauden apuvälineeksi.

”Reumaa sairastava tarvitsee paljon apuvälineitä purkkien avaamisesta liikkumiseen. Tulehdukset runtelevat kehoa ja sairauteen liittyy usein muita sairauksia kuten osteoporoosia, joka minullakin on. Terveyden
hoitoon, muun muassa hammashoitoon ja lääkkeisiin menee todella paljon rahaa. Kelan tilastoissa reumalääkkeet ovat neljänneksi kalleimpia.”

Mihin reumaan sairastuneen kannattaa olla yhteydessä?

”Tietoa, tukea ja apua kannattaa etsiä aktiivisesti hoitavan lääkärin ja kipuklinikan lisäksi myös kokemusasiantuntijoilta, ravitsemusneuvojalta, fysioterapeutilta, sosiaalityöntekijältä ja psykologilta. Jokaisen nuoren reumaatikon on esimerkiksi tärkeää tietää, että tulehduskipulääkkeet voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen ja aiheuttaa lapsettomuutta. Sitä ei yleisesti kerrota, ja minullekin se oli yllätys.Vertaisryhmät sosiaalisessa mediassa voivat olla tarpeen, livenä niitä ei juuri Kuopiossa ole. Paikallisen Reumayhdistyksen ja valtakunnallisen Reumaliiton kautta saa tarpeellista tietoa ajankohtaisista asioista.”

Lokakuussa vietetään reumaviikkoa. Mitä asioita siinä nostetaan esille?

”Valtakunnallisesti vietettävän viikon aiheena on mielen hyvinvointi. Kipujen keskellä on tärkeää huolehtia mahdollisimman normaalista arjesta: ihmissuhteista, ilonaiheista, kodin ulkopuolelle lähtemisestä.
Itselleni tuo kahden lapseni ja ystävien lisäksi valtavasti iloa kolme lastenlastani, joiden kanssa on hyvä yhteys olemassa. Yhdessä laitamme ruokaa, ja usein nuorin heistä kurkistaakin uuniini: mitähän hyvää mummu on tällä kertaa meille laittanut!”

Kuopion Reumayhdistys järjestää teemapäivän OLKA-pisteellä maanantaina 7.10. KLO 10–14 OLKA-piste, KYS.

Reumaviikkoa vietetään 6.-12.10.2019. Lääkäri Antti Puolitaipaleen suosittuja asiantuntijaluentoja voi katsoa Suomen Reumaliiton Youtube-tilillä.

Reuma-aapinen löytyy www.reumaliitto.fi.