Toukokuu on juhlakuu
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Lähikuvassa

Toukokuu on juhlakuu

29.5.2019

Teksti: Kaija Vuorio

Viisivuotias Maisa hämmästyi outoa kysymystä: mitä jos ei olisi omaa nimeä? Miten äiti kutsuisi? Ja jos jotenkin kutsuisi, tulisivatko silloin paikalle myös pikkusiskot Martta ja Muusa? 

Kun äiti Kristiina Poutiainen odotti Maisaa, hän piti vauvaa itsestään selvästi oman rakkaan mummonsa mukaan Marttana. 

”Kun vauva syntyi, hän ei näyttänyt ollenkaan Martalta. Piti miettiä uutta nimeä ja niin vauva alkoi näyttää Maisalta, vaikka ei tunnettu yhtään Maisa-nimistä ja nimikin oli tuttu korkeintaan Tenavista”, kertoo Kristiina Poutiainen.

Maisa sai toiseksi nimekseen Liisa, koska äidin elämässä on ollut niin monta ihanaa ja tärkeää Liisaa. Kolmas nimi Kaarina tulee isomummin ja mummin mukaan.

Niinpä kun Martta syntyi, nimi olikin valmiina. Sen verran Tenavat vielä kummittelivat perheessä, että Martta sai toiseksi nimekseen Pipsan ja kolmanneksi jälleen suvusta nimen Kerttuli.

Kolmas tytär sai nimen Muusa. Isovanhemmat eivät olleet ristiäisissä uskoa korviaan.

”Muusa sopii suuhun ja  on nimenä kaunis. Se on myös hauska muistuma ihanasta Kirsi Kunnaksen runosta.”

Muusa sai suvusta muut nimensä Ilta Hilkka, tosin Iltaa oli jo ehdottanut 3-vuotiaaksi hyvin kekseliäs Maisakin. 

Maisa, Martta ja Muusa kantavat tuhatvuotista nimiperinnettä, sillä Maisa on muunnos Mariasta. Heprealaista alkuperää olevat Maria ja Martta tunnetaan suomalaisnimistössäkin jo keskiajalla. Muusa taas pohjautuu antiikin Kreikan mytologiaan. Muusa oli taiteiden ja tieteiden jumalatar, mutta kalenterinimenä se palautuu katolisten Musa-pyhimykseen.

Toukokuussa tässä perheessä juhlitaan, sillä ensin on Muusan nimipäivä 16.5. ortodoksisen kalenterin mukaan, sitten Maisan nimipäivä 17.5. ja heti perään Martan syntymäpäivä.