Jokaisella on supervoimia
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Jokaisella on supervoimia

27.2.2019

Teksti: Sini-Marja Kuusipalo

Kuva: KP/Tammi

Minna Canthin syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 175 vuotta. Siilinjärvellä ja Kuopiossa kasvanut toimittaja ja tietokirjailija B kirjoitti juhlan kunniaksi lapsille tietokirjan Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset (Tammi). Siinä ääneen pääsevät niin tämän päivän lapset kuin merkittävän uran luoneet naiset. Tarina alkaa Kuopion Korttelimuseosta. 

Kirjailija-toimittaja Canth, kehitysbiologi Thesleff, tähtitieteilijä Oterma, presidentti Halonen, taiteilija Jansson ja yrittäjä Ratia. Miksi juuri he? 

Kokoamastani ehdokaslistasta valitsin tieteestä, taiteesta, politiikasta ja liike-elämästä suurnaisia, jolla olisi juuri lapsilukijoille annettavaa. Kirja voi innostaa erilaisille urapoluille. Erityisesti nousee matematiikka: kehystarinan päähenkilö Elli kipuilee läksyjensä kanssa, kauppiaana Canth osasi laskea ja tähtitieteilijä Liisi Oterma on oikea superlaskija.

Miten suurnaiset supervoimineen inspiroivat tämän päivän lapsia ja aikuisia?

Supervoimia, kuten sinnikkyys ja uteliaisuus, on meidän kaikkien sisällämme. Ne voivat ajaa meitä suuriin asioihin eivätkä ole mitään saavuttamatonta. Myös kasvatuksessa on pinnalla vahvuuspedagogiikka, jossa tuetaan lapsen itsetuntoa nimeämällä kunkin luonteen vahvuuksia.

Mitä yhtymäkohtia Canthin viestissä on nykypäivään?

Canth puhui lapsiperheköyhyydestä, köyhyydestä, naisten asemasta, koulutuksesta, mielenterveys- ja päihdeongelmista. Hän oli kuplien puhkoja ja pyrki tuomaan heikoimpien hätää esille aikansa eliitille. Samaa on tehtävä nykyjournalismissa. Canthille naiskysymys ei ollut vain sukupuolikysymys vaan ihmisoikeuskysymys. Canthin uskonnollinen ajattelu oli aikanaan radiaalia ja väärintulkittuakin. Canth kritisoi synnillä päähän lyövää ankaruutta, jossa uskontoa käytettiin vallan ja epätasa-arvon välineenä. Usko oli hänelle kuitenkin henkilökohtainen voimavara. Hänen moderni luonnontieteellinen ajatusmaailmansa yhdistyi suvaitsevaiseen lähimmäisenrakkauteen. Kirjan naisista Tarja Halosella on samanlaista arvopohjaa. Myös Tove Janssonin muumimaailmassa lempeä armo ja pienten kunnioittaminen on tyypillistä.

Tutustu Canthiin myös Kuopion Korttelimuseossa: Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin lasten tietokirjan MINNA!-kuvitusnäyttely 10.3. saakka. www.kuopionkorttelimuseo.fi