#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 27.12.2018
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 27.12.2018

27.12.2018

Kuva: Tuija Hyttinen

Teksti: Matti Pentikäinen, Kallaveden seurakunnan kirkkoherra

1. Sunnuntai joulusta

Luuk. 2: 33–40

”Jeesuksen isä ja äiti olivat ihmeissään siitä, mitä hänestä sanottiin. Simeon siunasi heitä ja sanoi Marialle, lapsen äidille: ’Tämä lapsi on pantu koetukseksi: monet israelilaiset kompastuvat ja monet nousevat. Hänet on pantu merkiksi, jota ei tunnusteta, ja sinun omankin sydämesi läpi on miekka käyvä. Näin tulevat julki monien sisimmät ajatukset’.”

Pyhä perhe

Lapsen syntymä on ihme. Syntymähetkellä lasten vanhempien tunteet ovat sanoinkuvaamattomia. Onni, ilo ja hämmennys kuvaavat äidin ja isän mielenliikkeitä. 

Äidin osa on erilainen isään verrattuna. Äiti on saanut kantaa uutta elämää kirjaimellisesti sisällään lapsen ensimmäisessä kodissa äidin kohdussa. Isän osa on tukea ja olla läsnä.

Maria ja Joosef toivat juutalaisten tapojensa mukaan esikoisena syntyneen poikalapsen temppeliin ja pyhittivät hänet Jumalalle. Profeetta Simeon tunnisti hengessään lapsen kauan odotetuksi Israelin kansan messiaaksi. 

Profeetallisesti Simeon myös näki tulevan tapahtumaketjun Jeesuksen vanhempien, Israelin kansan ja lapsen itsensä kannalta. 

Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi, pyhä perhe kuuli Simeonin hämmentävän ennustuksen: ”Tämä lapsi on pantu koetukseksi.”

Me tiedämme mitä Simeonin ennustus tarkoitti. Se tarkoitti Jumalan suunnitelman toteutumista Jeesuksen kautta. 

Lapsi sai varttua pyhässä perheessä. Vapahtajamme tarvitsi kodin ja perheen kasvaakseen siihen tehtävään, johon Jumala oli Hänet tarkoittanut. 

Koti ja perhe ovat aarteista kalleimpia.