Opiskelijakaupungin vaarana vastikkeellinen seksi
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Opiskelijakaupungin vaarana vastikkeellinen seksi

27.12.2018

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Seksuaaliväkivaltatyötä tarvitaan Kuopiossa kipeästi. Tästä kertoo työ, jota on tehty puolentoista vuoden ajan Setlementti Puijolan Tyttöjen Talolla Kuopiossa. Asiakkaita on puolentoista vuoden aikana ollut yli 60.

Puijolan seksuaaliterapeutti, seksuaaliväkivaltatyöntekijä Anna Korhonen tietää, että seksuaaliväkivalta voi näkyä ulospäin fyysisinä oireina.

”Joskus aivot suojelevat tietoisuuttamme liian vaikeilta asioilta, ja kipeät kokemukset voivat näyttäytyä esimerkiksi huimauksena sekä pää- tai vatsakipuna”, Korhonen kertoo.

Tyttöjen Talo on tarkoitettu nuorille tytöille ja naisille. Korhosen vetämässä seksuaaliväkivaltatyön hankkeessa tarjolla on yksilötapaamisia sekä ryhmätoimintoja. Lisäksi Korhonen pitää joka tiistai vastaanottoa, jonne voi tulla ilman lähetettä ja halutessaan nimettömänä.

”Tällaista, virka-ajan ulkopuolelle ulottuvaa päivystyspalvelua ei Kuopiossa kukaan muu tarjoa”, Korhonen toteaa.

Korhonen tietää, kuinka vaikeaa seksuaaliväkivallasta puhuminen on.

”Väkivaltaa kokeneen on usein lähes mahdotonta kertoa, mitä on tapahtunut. On ammattilaisen vastuulla ottaa asia puheeksi. Vaatii taitoa ja kokemusta esittää asiakkaalle oikeat kysymykset, jotta todelliset syyt oireilulle nousevat esille.”

Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kokemukset ovat yllättävän yleisiä. Kouluterveyskyselyn perusteella ammattikoulutuksessa olevista tytöistä kolmannes ja pojista kuudennes on joutunut kokemaan seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. 

Mihin olen suostunut?

Tämän päivän ilmiö on vastikkeellinen seksi.

”Seksin vastineeksi tarjotaan rahaa, vaatteita, päihteitä, illallisia tai mitä vain. Surullisen yleistä voi esimerkiksi olla, että opiskelija rahoittaa opiskelujaan vastikkeellisella seksillä”, Korhonen antaa esimerkin tilanteesta, jollaisia hän itse on työssään kohdannut.

Korhosen mukaan ydin on siinä, etteivät nuoret ymmärrä millaista vahinkoa he tekevät itselleen vastikkeellisessa seksissä.

”Jos asioita ei käsittele, voi altistua sille, että ajautuu uudestaan vastaavaan tilanteeseen. Syyllisyys, paha olo ja häpeä voivat nousta pintaan joskus paljon myöhemmin, usein silloin kun elämäntilanne muuttuu. Asioiden kieltäminen tai unohtaminen eivät onnistu. Tunteet tulevat kuitenkin, ja ne voivat tulla varoittamatta ja hallitsematta”.

Voinko selvitä?

Anna Korhosen asiakkaista Tyttöjen Talolla nuorimmat ovat kolmentoista ikäisiä, vanhimmat kolmekymppisiä.

Jotkut asiakkaista käyvät Talolla vain kerran juttelemassa ja pohtimassa, oliko hänen kokemuksensa seksuaalista väkivaltaa. On myös asiakkaita, joiden tukisuhteet voivat kestää useita vuosia. 

”Joskus oloa helpottamaan riittää jo se, että ymmärtää, että on muitakin saman kokeneita ja että omat vaikeat tunteet ovat normaali reaktio epänormaaliin kokemukseen.”

Ihmisillä on luonnostaan monia hyviä toipumiskeinoja: vaikkapa luonto, eläimet tai käsityöt voivat helpottaa oloa. Tavoitteena ei ole tapahtuneen unohtaminen, vaan ymmärryksen vahvistuminen: tapahtuneen hyväksyminen osaksi elämäntarinaa niin, että asia ei enää haavoittaisi.

”Yksin ei kannata jäädä. Asiat ovat vaikeita, mutta kaikesta voi selvitä. Ihmisellä on kyky selvitä, toipua, oppia kokemastaan, oppia luottamaan taas ja rakastamaan. Toivon ylläpitäminen on tärkeintä: se tukee ilon ja elämänhallinnan palautumista. Kyllä elämä kantaa!”