Some-harhaa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Some-harhaa

27.12.2018

Pääkirjoitus | Minna Siikaniva

Helsingin Sanomissa julkaistiin jo vuonna 2016 artikkeli, jossa kerrottiin ”Mitä enemmän aikaa nuoret aikuiset viettävät sosiaalisessa mediassa, sitä todennäköisemmin he ovat masentuneita. On mahdollista, että toisten menestyksen ja sosiaalisten suhteiden seuraaminen aiheuttaa kateutta ja saa oman elämän vaikuttamaan vaatimattomalta. Some itsessään ei aiheuta masennusta, se tarjoaa vain kanavia, joita seuraamalla ystävien elämä saattaa joskus näyttää hienommalta, kun se todellisuudessa onkaan.”

Sain hieman kaukaisemmalta ystävältäni perinteisen joulukortin. En ole ollut häneen yhteydessä moneen vuoteen. Sosiaalisen median kautta olin kuitenkin seurannut hänen elämäänsä ja luulin, että kaikki on hyvin, jopa erinomaisesti. Kiitin kortista tekstiviestillä ja kysyin samalla: Mitä sinulle kuuluu?

Yllätyksekseni sain viestin, että kaikki ei todellakaan ole hyvin. Oli monenlaisia ongelmia. Minulle hänen elämänsä oli näyttäytynyt täysin toisenlaiselta. Kivoja lomakuvia ja muutenkin iloisia päivityksiä. Totuus oli toinen.

Ymmärrän, että sosiaaliseen mediaan on helpompi päivittää positiivisia asioita. Tämä saattaa johtaa siihen, että kaikilla näyttää menevän hyvin. 

Kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, että uskaltaa olla myös rehellinen. En tarkoita sitä, että somessa pitäisi avata sydämensä ja kertoa sellaisista henkilökohtaisista asioista, joista ei ole valmis puhumaan. On hienoa, että someen saa tallentaa ne elämän tähtihetket. Ystäville kannattaa kuitenkin laittaa viestiä tai soittaa ja kertoa, jos kaikki olekaan hyvin. On tärkeää ylläpitää myös henkilökohtaisia suhteita.