#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 28.11.2018

1. Adventtisunnuntai
Enkelten sunnuntai

Matt. 21:2–3

”Menkää tuolla näkyvään kylään. Siellä on aasintamma kiinni sidottuna ja varsa sen vierellä; löydätte ne heti. Ottakaa ne siitä ja tuokaa minulle. Jos joku sanoo teille jotakin, vastatkaa, että Herra tarvitsee niitä, mutta palauttaa ne pian.”

Arkinen Jeesus

Huomaan kiinnittäväni erityisellä tavalla huomiota Jeesuksen sanojen määrätietoisuuteen. Sanat ovat painokkaita: menkää, ottakaa, tuokaa, vastatkaa. Jotain on tapahtumassa. Evankeliumi johdattaa suurten kristillisten juhlien odotukseen; adventtina se johdattaa jouluun ja palmusunnuntaina pääsiäiseen. Toisistaan ne saavat täyttymyksen.

Jeesus ratsastaa aasilla. Minulle aasi kuvaa sitkeyttä, raskaan työn raatajia, elämässä haastettuja, arvostaen eläimiä ja luomakuntaa. Kun Jeesus valitsee aasin, kuininkaiden vaunujen ja sotajoukkojen sijaan huomaan ajattelevani, että Jeesushan on arkinen. Kuninkaani tulee nöyränä.

Lapset ovat selanneet lelulehtiään ja toivoneet pakettejaan, tuttavat miettivät joulun sukulaisissa sukkulointia, lehdet mainostavat mitäihanimpia reseptejä ja kattauksia. Tämä aika suosii suorittamista. Joulukin on tuotteistettu. Siihen suorittamisen haasteeseen joskus voi todeta: Herra armahda!

Joulun suorittamiseen arkinen Jeesus antaa hyvän vastakkainasettelun. Jeesuksen nöyryys kannustaa minua armollisuuteen. Ajattelen, että tuo arkinen Jeesus, nöyryydessään ja armollisuudessaan on valtava voima tässäkin ajassa. Sitä ne kivetkin heräävät eloon toitottamaan.

Mitkä olisivatkaan minulle ne sanat, jotka arjen Jeesus sanoisi? Menkää ja jakakaa ilosanomaa, joulun lapsi on syntymässä. Ottakaa nyt rauhassa, herkistykää hiljentymään joulusanoman salaisuuden äärellä. Tuokaa toivoa toisillenne, joulun lapsi on toivon tuoja. Vastatkaa joulunodotukseen: Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha, ihmisillä, joita hän rakastaa.