Krypta Kuopioon

Lähikuvassa

Krypta Kuopioon

Teksti: Matti Jantunen, yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Vuonna 1998, kun näin Barcelonan Sagrada Familian ensimmäisen kerran, rakennus oli edistynyt vain vähän siitä mitä vanhempani näkivät 46 vuotta aikaisemmin. Sen rakentaminen alkoi 1882, työmaalla asunut arkkitehti, Antoni Gaudi, kuoli onnettomuudessa 1926 ja sisällissodassa tasavaltalaiset tuhosivat sen piirustukset sekä rakenteita 1936.

Oliko Sagrada Familia tarpeellinen ja järkevä hanke? Vielä vuonna 1990 oli selvää, ettei se koskaan edes valmistuisi. Nyt Sagrada Familiaa käy kuitenkin joka vuosi ihailemassa kolme miljoonaa vierasta, joiden tuomilla rahoilla se torni tornilta valmistuu. Minut se lumosi tänä syksynä täysin. Se on sisältä lähes valmis ja jo nyt yksi kaikkien aikojen ainutlaatuisimmista, kauneimmista ja teologisimmista rakennuksista. Sagrada Familia määrittelee pysyvästi Barcelonan aseman maailmassa.

Kuopion vaakuna esittää Tuomiokirkkoa. Se on Kuopion keskellä ja muodostaa yhdessä Snellmanin puiston sekä sitä reunustavien rakennusten kanssa Kuopion kauneimman ja historiallisimman ympäristön. Kirkonvartijana 25 vuotta toimineena tiedän, että Tuomiokirkossa käy vuosittain kymmenisentuhatta vierailijaa ja heitä tulee maailman joka kolkalta. Myös Kuopio tunnistetaan kirkostaan.

Vuosisadan lämpimimpänä lokakuun päivänä katselin museon kulmalta taidokkaasti uudistettua Kauppakatua, Snellmanin puistoa ja Tuomiokirkkoa ja piirsin sieluni silmillä sen oikealle puolelle Kuninkaankatua reunustavaan kivimuuriin Kryptan sisäänkäynnin ja sen ylle nurmikentältä kohoavan sisältä valaistun lasikaton. Kuva oli täydellinen. Kryptan kokoontumis- ja esitystilat voisi toki hankkia tai rakentaa muuallekin ja halvemmalla, mutta vain Kryptassa, Tuomiokirkon yhteydessä, ne kohottaisivat pysyvästi sekä itse Tuomiokirkon profiilia että sitä ympäröivän kaupungin kuvaa ja mahdollisuuksia. Kryptan järkevyydestä voi olla monta mieltä, mutta siitä olen varma, että sekä Kuopion kaupungin että kirkon kannalta se olisi viisas ja kauas kantava hanke.