Joka päivä kahdeksassa suomalaiskodissa syttyy tulipalo. Kynttiläsesongin aikaan kodin paloturvallisuuteen on syytä kiinnittää erityistä huomiota, muistuttaa palopäällikkö Petteri Hynönen Pohjois-Savon Pelastuslaitokselta.
”Kodin suurin riski on avotuli. Kynttilöiden kanssa pitää olla varovainen. Korkeilla pakkasilla riskit kasvavat asuntoja lämmitettäessä, ja hormien nuohous on tärkeää. Myös jokainen sähkölaite on tulipaloriski.”
”Kynttilän pitää olla tukevassa kynttilänjalassa. Lähellä ei saa olla palavaa materiaalia, kuten verhoja. Varmista, että lemmikit eivät pääse kynttilän lähelle. Pienet tuikut lähekkäin tai kynttilän mansetti voivat roihahtaa palamaan. Ulkotulet pitää laittaa palamattomaan astiaan ja tukevalle alustalle, ei ikinä parvekkeelle, terassille tai muovikalusteen päälle. Avotulta ei koskaan saa jättää valvomatta: Kun poistut asunnosta tai huoneesta, sammuta kynttilät. Älä jätä ulkotulia palamaan yöksi.
Myös halogeenivalon ympäristö on huomioitava. Verkkokaupasta tilattu sähkölaite taas ei aina täytä turvallisuuskriteereitä.
Palovaroittimien toimivuus ja määrä kannattaa tarkistaa. Alkusammutuskalustoa on varattava vahingon varalta. Sähköpatterien ja kylmälaitteiden ympäristö on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Eikä kuumenevaa patteria saa peittää. Älä jätä kinkkua tai muita jouluruokia valvomatta hellalle tai uuniin.”
”Harjoittele ja kertaa myös lasten kanssa, miten toimia onnettomuudessa. Muista hätänumero 112.”
”Palovaroitin, käsisammutin tai sammutuspeitto. Niitä ei ole ikinä liikaa. Niitä saa myös muotoilijoiden suunnittelemina ja ne ovat sisustuksellisesti silmiähiveleviä.”
”Pidetään mielessä paloriskit, mutta ei tarvitse pelätä. Kun palovaroittimet ovat kunnossa ja on välineitä ja keinoja minimoida onnettomuuden vahingot, voikin vain nauttia joulun tunnelmasta.”
Paloturvallisuusviikolla 24.11.–1.12.2018 paloasemilla muistutetaan kodin paloturvallisuudesta.