#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 31.10.2018

rovastikuntapastori, Alavan seurakunta

Kahden valtakunnan kansalaisena

Matt. 17: 24–27

Kun he saapuivat Kapernaumiin, tuli Pietarin luo temppeliveron kantajia, jotka sanoivat: ”Kai teidän opettajanne maksaa temppeliveroa?” ”Maksaa kyllä”, hän vastasi. Kun hän meni sisälle taloon, Jeesus ehätti kysymään: ”Mitä mieltä olet, Simon? Keiltä tämän maailman kuninkaat perivät tullia ja veroa, omilta lapsiltaan vai vierailta?” ”Vierailta”, vastasi Pietari. Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Lapset ovat siis vapaat. Mutta miksi suotta suututtaisimme heidät? Mene järvelle ja heitä onki veteen. Ota ensimmäinen kala, jonka vedät ylös, ja avaa sen suu. Siellä on  hopearaha. Ota se ja maksa heille sekä minun että itsesi puolesta.”

Jumalan lapset ovat vapaita

Pietarilla on taas vastaus valmiina. Muutama yksityiskohta mietityttää. Miksihän veronkantajat eivät kysyneet suoraan Jeesukselta? Ja Pietari valehtelee Jeesuksen puolesta: kummaltakin oli maksu maksamatta. Pelkäsikö Pietari Jeesuksen paljastumista ja sen seurauksia?

Jeesus opettaa lasten vapaudesta - vastaavasta, mikä kuninkaan lapsilla oli tulleista ja veroista. Jeesus erityisesti ja Pietarikin ovat sen Jumalan poikia, jonka temppeliin vero kerättiin. Siksi he ovat siitä vapaita. Silti rauhan takia Jeesus pyysi Pietaria maksamaan. Onkikalan suusta löytyi juuri sopiva kolikko kahden miehen veroihin.

Jumalanpalveluskuluihin käytetyn veron juuret ovat Mooseksen laissa määrätyssä lunastusmaksussa ”vakuutena siitä, että teidän henkenne on lunastettu” (2. Moos. 30:16). Oman sovituskuolemansa ymmärtämistäkö Jeesus tälläkin opetuksellaan valmisteli? Hän on kaikkien temppelivero ja lunastusmaksu ikuiseen elämään. Siksi Jumalan lapset ovat vapaita, jo nyt. Mistä sinä tänään kaipaat vapautta?