Virret valtasivat Männistön kapakan

Virret valtasivat Männistön kapakan

31.10.2018

Teksti ja kuvat: Maiju Korhonen

Ravintola Ampiaisen hämärässä valaistuksessa vallitsee lämmin tunnelma. Viime vuonna ensimmäistä kertaa Lutherin juhlavuoden kunniaksi järjestetty Virsi Goes Kapakka -tapahtuma järjestetään tänä vuonna uudelleen edellisvuodelta saadun hyvän palautteen vuoksi.

”Uskon, että monelle ihmiselle on rennompaa ja helpompaa tulla laulamaan virsiä kapakkaan kuin kirkkoon”, Männistön seurakunnan pappi Heikki Hyvärinen pohtii.

Tänä vuonna yhteislaulutilaisuus on siitä erilainen, että nyt yleisö pääsee vaikuttamaan ohjelmistoon toivomalla kanttori

Heikki Monoselta suosikkivirsiään yhdessä laulettaviksi. Hyvärinen kertoo esitysten välissä kiinnostavaa taustatietoa lauluista ja niiden historiasta. Selviää, että kapakka on yllättäen melko luonteva paikka laulaa virsiä.

”Saksassa tehtiin aikoinaan virsiä kansanlaulujen säveliin. Niitä sitten laulettiin muun muassa Lutherin johdolla tällaisissa kapakoissa.”

Merkittävä virsi

Baaritiskillä seisoo väkeä virsikirjoja käsissään. Yksi laulajista on Eeva-Liisa Niskanen, joka on tullut Ampiaiseen yhdessä miesystävänsä kanssa.

”Pidän kovasti kirkon ajatuksesta tulla tällä tavalla lähelle ihmistä ja tavoittaa samalla myös heitä, jotka eivät kirkossa käy.”

Hyvärinen kysyy taas toivetta ja Niskanen vastaa Kaiken hyvän antaja, 818.

”Tyttäreni hääpäivä on 18.8. Sanat koskettavat niin tytärtäni kuin minuakin muun muassa siksi, että elimme tyttäreni kanssa kahdestaan 18 vuotta”, Niskanen perustelee valintaansa.

Tämäniltainen Virsi Goes Kapakka on hänelle ensimmäinen laatuaan. Edellisvuonna järjestetty laulutilaisuus meni ohi. Sen sijaan Kauneimmissa Joululauluissa hän on käynyt sisarensa kanssa arviolta kymmenkunta vuotta.

”Joululauluista alkaa jouluun hiljentyminen.”

Yhtä joukon kanssa

Vähän sivummalla pöydän ääressä istuu Leena. Myös hän on käynyt paljon Kauneimmissa Joululauluissa, mutta Niskasen tavoin tämän syksyn Virsi Goes Kapakka on Leenallekin ensimmäinen kerta, missä virsiä pääsee laulamaan kapakassa elävän säestyksen johdolla. Hänellä on monia suosikkivirsiä, mutta yksi toivotuimmista on tänäkin iltana laulettu Kiitos sulle, Jumalani.

”En laula virsiä yksinäni, mutta toisten mukana kyllä aina tilaisuuden tullen. Mielestäni minulla ei ole oikein lauluääntä.”

Tästä syystä Leena toivottaa yhteislaulutilaisuudet tervetulleiksi. Niissä on mahdollista sulautua massaan eikä kukaan kiinnitä yksittäiseen laulajaan sen suurempaa huomiota.

”Ja kun on muitakin laulajia, tunnen olevani yhtä joukon kanssa.”

Jostain kapakan hämäristä kuuluu Hyvärisen rauhallinen ääni.

”Lopuksi lauletaan vielä virsi numero 548 Tule kanssani, Herra Jeesus.”