Saattohoidossa

Teksti: Reijo Leino
Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja

Kuva: Timo Hartikainen

Tuossa kauniissa saattohoito-sanassa on monenlaisia puolia. Ajatus saattohoidosta saattaa säpsäyttää: siinäkö se sitten oli, jonkun elämän- tai elinkaari on lähenemässä loppuaan?

Tämän syksyn seurakuntavaalit ovat alkaneet vähän aneemisissa merkeissä. Ehdokaslistoja on ollut vaikea kasata ja aktiivisten ehdokaskandidaattien määrä on entisestään pudonnut. Vaaliteemoja on vaikea nostaa esille ja vaaliviestintä uhkaa hukkua muiden viestien alle.

Elääkö kirkollinen demokratia saattohoitovaihettaan? Elää – ellemme tee asialle jotain.

Vielä jaksan kuitenkin uskoa, että saattohoitouhan alta voidaan nousta elämään ja kukoistukseen. Nyt on aika entisestään avata keskustelua. On aika siirtyä uuvuttavasta vastakkainasettelusta yhteisen perustan rakentamiseen. On käännettävä katse erottavista tekijöistä yhdistäviin tekijöihin.

Edelleen kirkolla on tärkeä viesti – viesti, joka yhdistää ja luo yhteyttä. Kirkko on edelleen, ja sen tulee olla, turvapaikka heikoimmille ja toivon tuoja sureville. Kirkko ei ole ennen muuta ”minun kirkkoni”. Se on meidän kirkkomme, yhteisö, joka sallii sisällään luomistyön monimuotoisuutta. Kirkko, joka rakastaa silloinkin, kun se ei ole kaikesta yhtä mieltä.

Saattohoidosta puhutaan myös silloin, kun sinnikkäästä korjaamisesta huolimatta kiinteistö lähestyy tiensä päätä. Tilanteessa, jossa rakennusta ei enää kannata peruskorjata, mutta pienin fiksauksin elinkaarta voidaan vielä jatkaa. Jatkaa niin, että toiminta heikkenevissä olosuhteissa on vielä turvallista rakennuksessa työskenteleville ja siinä vieraileville.

Rakennusten osalta ”saattohoito” antaa aikaa uusien vaihtoehtojen kartoittamiseen ja toimintatapojen muovaamiseen.

Kiinteistöjen osalta on aika etsiä omistamisen sijaan uudenlaisia ratkaisuja. Sellaisia, jotka sisältävät ajatuksen monikäyttöisyydestä ja yhteistoiminnasta muiden tahojen kanssa.

Näiden kysymysten parissa me tulemme tulevalla vaalikaudella työskentelemään. Yhdessä etsimme ratkaisuja pulmiin – emme luo niitä.