Lahjoita lukuhetki
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Lahjoita lukuhetki

31.10.2018

Teksti: Ulla Remes

Kuva: Tuija Hyttinen

Moni palvelutalon asukas ei pysty itse lukemaan. Usein hän kuitenkin on edelleen kiinnostunut yhteiskunnan asioista ja maailmanmenosta. Sellaisessa elämäntilanteessa erityisen hyvältä tuntuu, jos joku lukee ääneen kirjoja ja lehtiä.

Kuopion palvelutaloilla ja kaupunginkirjastolla on hyvä toimintamalli: jokainen voi lahjoittaa lukuhetken ikäihmisen päivän piristykseksi.

Miten toimin, jos haluan lukemaan palvelutaloon, Tuija Huuho Kuopion kirjastosta?

”Pääkirjastolla ja lähikirjastoilla on jaossa esitteitämme, joita asiakkaat voivat ottaa mukaan. Siinä on lueteltu vanhuspalveluyksiköt (13 kpl), jotka ovat tällä hetkellä mukana. Lukija voi ottaa itse yhteyttä haluamaansa vanhuspalveluyksikköön ja sopia heidän yhteyshenkilönsä kanssa sopivan ajankohdan. Lukemaan voi mennä joko yksittäiselle asukkaalle tai pienelle ryhmälle.”

Miten lukeminen valitaan?

”Isot kuvat ja lyhyet tekstit sopivat hyvin. Kiinnostavaa luettavaa ovat esimerkiksi lehdet ja matkakertomukset. Vanhat sadut ja tarinat, novellit, hauskat pakinat ja runot ilahduttavat aina. Myös elämäkerrat kiinnostavat iäkkäitä. Muista tutustua teksteihin etukäteen.”

Mitä palvelutaloon tulevan vapaaehtoisen on hyvä tietää?

”Kannattaa muistaa, että asukkaiden vointi vaihtelee päivittäin. Palvelutalon asukkaalla voi myös olla muistisairaus, joka muuttaa vuorovaikutusta. Henkilökunta siellä on kaikkein osaavin kertomaan asukkaidensa mieltymykset kirjallisuuteen ja on myös perillä siitä, mitä ja minkä verran kukin asukas jaksaa kuuntelemalla sisäistää.”

Mihin lukijan kannattaa kiinnittää huomiota?

”Läsnäolo on tärkeintä: kiireetön, levollinen tunnelma. Kannattaa lukea kuuluvasti ja rauhallisesti. Etukäteen on syytä valmistautua myös siihen, että lukuhetki voi herättää muistoja ja tunteita eli yllättäviä tilanteita voi tulla eteen.”